BoJ'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

Okuma Süresi: 2 Dakika
BoJ'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı
Doviz.com
20.01.2023 15:03

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, merkez bankasının %2'lik enflasyon hedefine istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için mevcut para politikasına devam edeceğini söyledi.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, "Umudumuz ücretlerin artmaya başlaması ve bunun da %2'lik enflasyon hedefimize istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşmamızı sağlaması. Ancak bunun için bir süre beklemek zorundayız." dedi.

Kuroda, BOJ'un 10 yıllık tahvil getirisi hedefi etrafındaki bandı genişletme kararının tamamen doğru olduğunu da yineledi. Bu hareketin piyasa çarpıklıklarını gidermede başarısız olduğu ve bunun yerine getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikasında ek ince ayar spekülasyonlarını körüklediği yönündeki eleştirileri ise anlamlı bulmadığını dile getirdi.

Japonya'da son olarak çekirdek tüketici fiyat endeksi aralık ayında bir önceki yıla göre %4,0 artarak merkez bankasının %2'lik hedefinin iki katına çıkmıştı. 41 yılın en yüksek seviyesine işaret eden bu veri ise merkez bankasının ultra düşük faiz oranlarını aşamalı olarak kaldırabileceği yönündeki piyasa beklentilerini artırmıştı. 

Kuroda, aralık ayındaki enflasyon artışının büyük ölçüde yüksek ithalat maliyetlerinden kaynaklandığını belirterek, tüketici enflasyonunun muhtemelen Şubat ayından itibaren yavaşlamaya başlayacağını ve nisan ayından sonra %2'nin altına ineceğini belirterek, "Sonuç olarak, hükümetin politikası ve BOJ'un son derece destekleyici politikası Japonya'nın ekonomik yapısını ve büyüme beklentilerini değiştirmede başarılı olacak." dedi.

Kuroda ayrıca BOJ'un başında geçirdiği on yıldan bahsederken tek pişmanlığının, %2'lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşılamaması olduğunu aktardı.

REKLAMI KAPAT X