BoJ'dan şirketlere yüksek ücret artışı için baskı

Okuma Süresi: 2 Dakika
BoJ'dan şirketlere yüksek ücret artışı için baskı
Doviz.com
04.01.2023 15:26

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, ülke ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde toparlanması için şirketlerden birikmiş kazançlarını çalışanlarına dağıtmalarını ve enflasyon oranının üzerinde bir ücret artışı yapmalarını istedi.

Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, BOJ'un yüzde 2 enflasyon hedefini ücretlerde büyüme ile birlikte başarmak için ultra gevşek para politikasını devam ettireceğini söyledi. 

Söz konusu açıklamalar, şirketler ve işçi sendikaları arasındaki yıllık ücret müzakereleri yapılması öncesinde geldi.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kishida ise bir basın toplantısında, şirketlerin biriktirdiği servetin son 30 yılda daha yüksek ücretler yoluyla hane halkına yansımadığını ve hükümetin bu durumu değiştirmeyi umduğunu söyleyerek, "Ücretlerin her yıl arttığı bir ekonomik yapı oluşturmak istiyorum." dedi.

Kuroda ise çarşamba günü, ticari banka yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Japonya ekonomisi muhtemelen oldukça istikrarlı bir büyümeyi sürdürecek." ifadelerini kullandı.

BOJ'un geçen ay 10 yıllık tahvil getiri hedefinin etrafındaki bandı genişleterek piyasaları şaşkına çevirmesinden bu yana Japonya'da uzun vadeli faiz oranları yükselmiş ve yatırımcılar bu hamleyi gelecekteki bir faiz artırımının başlangıcı olarak görmüştü.

BOJ ise getirilerin çok fazla yükselmesini önleme kararlılığının bir göstergesi olarak çarşamba günü üst üste dördüncü kez acil tahvil alım operasyonu gerçekleştirdi.

Ancak 20 yıllık Japon devlet tahvilinin (JGB) getirisi, BOJ'un Kuroda'nın görev süresi nisan ayında sona erdiğinde teşvikleri aşamalı olarak azaltabileceği beklentisiyle çarşamba günü kısa süreliğine %1,340'a yükselerek Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Kasım ayında çekirdek tüketici fiyatları ise bir önceki yıla göre %3,7 artış göstererek, BOJ'un %2'lik hedefinin üzerinde kalındığını gösterdi. 

Etiketler: BoJ enflasyon
REKLAMI KAPAT X