BOJ: Gevşek para politikası devam edecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
BOJ: Gevşek para politikası devam edecek
Doviz.com
26.12.2022 13:28

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, ultra gevşek para politikasından yakın vadede çıkış ihtimalinin olmadığını belirtti.

BoJ Başkanı'nın gevşek para politikasından çıkmanın zor olduğunu söylemesine rağmen piyasalar ise Kuroda'nın görev süresi sona erdikten sonra para politikasında nasıl bir değişiklik olacağını merakla beklemeye başladı.

Kuroda'nın ikinci beş yıllık döneminin gelecek yılın nisan ayında sona erecek olması sebebiyle BoJ'un yeni bir başkan altında getiri kontrolünü aşamalı olarak kaldırabileceği beklentisi, Japon devlet tahvili (JGB) getirilerinin yükselmesine sebep oldu.

Başbakan Fumio Kishida'nın pazartesi günü Japonya'nın deflasyonu yenmek için on yıllık planının revize edilip edilmeyeceğine ilişkin yöneltilen bir soruya yeni BoJ başkanının atanmasından sonra karar verileceğini söylemesi ise piyasalardaki belirsizlikleri kuvvetlendirdi.

Bir seminerde konuşan Kishida, hükümetin BOJ ile yaptığı ve merkez bankasının mümkün olan en erken tarihte %2 enflasyon hedefine ulaşmasını taahhüt eden ortak bildiride isteyebileceği olası değişikliklere atıfta bulunarak, "Bu, yeni BOJ başkanına karar verildikten sonra atılacak bir adımdır." dedi.

Japonya Merkez Bankası son olarak geçen hafta, 10 yıllık JGB hedef eğrisini sürpriz bir şekilde genişleterek piyasaları şok etmiş ve uzun süreli teşviklerin maliyetinin bir kısmını hafifletmeyi amaçlayan bir hamle yapmıştı.

Kuroda ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçen haftaki kararın, teşvik programını geri çekmeye yönelik bir ilk adımdan ziyade ultra kolay para politikasının etkisini artırmayı amaçladığını söyledi.

Kuroda Keidanren'de yaptığı konuşmada, "Bu kesinlikle çıkışa yönelik bir adım değil. Banka, getiri eğrisi kontrolü altında parasal gevşemeye devam ederek, ücret artışları eşliğinde sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde fiyat hedefine ulaşmayı amaçlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Ancak Kuroda, daimi işçi sayısının artmasına yol açan yapısal değişiklikler ve artan iş gücü sıkıntısı nedeniyle ücret artışının kademeli olarak artacağını da vurgu yaptı.

Kuroda, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Japonya'daki iş gücü piyasası koşullarının daha da sıkılaşacağı ve firmaların fiyat ve ücret belirleme davranışlarının da değişeceği tahmin ediliyor. Bu anlamda Japonya, uzun süreli düşük enflasyon ve düşük büyüme döneminden çıkışta kritik bir dönemece yaklaşıyor." dedi.

BOJ'un getiri sınırını korumak için durmaksızın tahvil satın alması ise piyasa fiyatlamasını bozduğu ve zaten pahalı olan hammadde ithalatının maliyetini artıran istenmeyen bir yen düşüşüne neden olduğu için kamuoyunda artan eleştirilere neden olmuştu.

REKLAMI KAPAT X