Borsa Meydanı'nda internetten gıda satışı masaya yatırıldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsa Meydanı'nda internetten gıda satışı masaya yatırıldı
Doviz.com
25.10.2024 16:26

İstanbul Ticaret Borsası'nın (İSTİB) her ay gerçekleştirdiği "Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor" toplantısında, bu ay internet pazar yerlerinde gıda satışı ele alındı.

İSTİB'den yapılan açıklamaya göre, Güvenilir Ürün Platformu'nun desteğiyle düzenlenen "Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor" toplantılarında bu ay "İnternet Pazar Yerlerinde Gıda Satışı" kapsamında, bu pazar yerlerindeki satışların hızla büyüdüğü ve önemli sorumlulukları da beraberinde getirdiğine işaret edildi.

Toplantıda, söz konusu pazar yerlerindeki satıcı ve ürün çeşitliliğinin fazlalığı nedeniyle en büyük sorumluluğun tüketiciye düştüğü ifade edilirken, tüketicilerin şikayetlerinin hızla değerlendirildiği ve yüksek para cezalarının uygulandığı aktarıldı.

Etkinliğe, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis, Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Açılışta konuşan İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, internet gıda satışının hızla büyüdüğünü ifade etti.

Kasap, dijital pazarlama, internet pazar yerleri, şirketlerin kendi web siteleri ve sosyal medya kanalları aracılığıyla her geçen gün geliştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Üretici ve tüketici arasındaki mesafe kısaldı. Anadolu’nun küçük bir kasabasındaki üretici dijital pazarlama sayesinde ulusal hatta küresel pazarı hedefleyebiliyor. Bu da sektörümüz için önemli bir fırsat. Ancak bu fırsatın doğurduğu sorunları hızla çözmemiz çok önemli. Özellikle yüzbinlerce üreticinin milyonlarca ürününün satıldığı internet pazar yerlerinde gıda ürünlerinin denetimi üzerinde durulmalı."

"Tüketiciyi korumak için önlemler alınıyor"

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber de internet pazar yerlerinde ürün çeşitliliğinin ve rekabetin arttığını, bundan zarar görecek olan tüketicileri korumak için bakanlığın önlemler aldığını anlattı.

En çok şikayetin sipariş iptallerinden geldiğine işaret eden Dilber, "Fiyat artışlarına bağlı olarak siparişler satıcı tarafından iptal ediliyor. Sonrasında satıcı, aynı ürünü daha yüksek fiyatlardan satışa sunuyor. Bunun gibi tüketiciyi aldatan ve haksız ticari kazanç sağlayan uygulamalar karşısında cezai yaptırımlarımız var. TBMM’de onaylanan son kanun teklifiyle birlikte ceza miktarları 10 katına kadar uygulanabilir hale geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Mehmet Menderis, internet üzerinden tüketici gibi satın almalar yapıp incelemelerde bulunduklarını ama ürün çeşitliliği ve işletme sayısı karşısında zorlandıklarını ifade etti.

Hali hazırda kayıtlı 724 bin işletmenin olduğunu dile getiren Menderis, "Bu firmalara gıda konusunda iyi derecede eğitim almış personelimizle senede en az bir kez denetim gerçekleştiriyoruz. Ancak asıl denetim mekanizmamız tüketici şikâyetleri üzerinden işliyor. Bu noktada tüketicilerimize de önemli görevler düşüyor. Bize ALO 174 hattı üzerinden ya da resen başvurular geliyor. En geç 15 gün içerisinde gerekli işlemleri tamamlayıp, tüketiciye geri dönüyoruz." yorumunu yaptı.

"Gıdada günde 1 milyon adet işlem yapılıyor"

TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yapılan denetimlerin olumlu karşılandığını belirterek, görevlilerin binlerce ürünü ayrı ayrı denetlemesinin mümkün olmadığını ve bu nedenle tüketici bildirimlerinin önem taşıdığına vurgu yaptı.

ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu ise tüketici alışkanlıklarının değişerek e-ticaretin 2023 yılında yüzde 103 büyüdüğünü aktardı.

Gıda ve perakende sektörünün e-ticaretteki payının yüzde 5 seviyelerine geldiğini ifade eden Çevikoğlu, "Gıdada günde 1 milyon adet işlem yapılıyor. Özellikle salgından sonra ürün çeşitliliği arttı. Bu büyüme beraberinde bazı sorunlar getirdi. Özellikle gıdada izlenebilirliği halk sağlığı açısından önemsiyoruz." dedi.

REKLAMI KAPAT X