Borsada Açığa Satış Yasaklanıyor mu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsada Açığa Satış Yasaklanıyor mu?
Doviz.com
25.09.2017 09:52
22 Eylül Cuma Güü 18.24'te Borsa İstanbul A.Ş. tarafıdan yayınlanann 630709 nolu ve "VOLATİLİTE BAZLI TEDBİR SİSTEMİ (VBTS)" başlıklı KAP bildiriminde SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) kararı ile 25 Eylül 2017'den geçerli olmak üzere Volatilitesi yüksek hisse senetlerinde 15 gün süreyle "Açığa satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri getirileceği bildirildi.
Volatilite nedir?
Finansal piyasalarda belirli bir finansal ürünün bu (finansal ürün bizim için Borsa İstanbul'da işlem gören Hisse senetleri) belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklığıdır yani haraketliliktir. Belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde iniş çıkışlar kestirilemez. Bu dönemlerde Volatilite yüksek olur. İstatistik'te standart sapma volatilite'yi ölçmek için kullanılır.
Açığa Satış Ne Demek?
Açığa Satış elinizde (portföyünüzde) olmayan bir finansal ürünü (hisse senedini) sanki elinizde varmış gibi satışını yapmaktır. Borsalarda düşüş yaşanan dönemlerde yatırımcılar ve Traderlar ellerindeki senetleri satmak isterler. Bir Hisse senedinin düşeceğini düşünen birisi elinde o senet olmasa bile Açığa satış işlemi ile elinde o senetten varmış gibi o senedi satar, gün sonunda düşmüş ise düşük olan fiyattan yani daha ucuzdan geri alır. Böylece elinde o senet olmasa bile o senet üzerinde yaptığı Önce satış sonra alış işlemi ile para kazanmış olur.
Açığa Satış İşlemi'nin Etkisi Nedir?
Açığa satış işlemi olmasaydı sadece ellerinde senet olan yatırımcılar Satış işlemi yapabilirdi. Ama Açığa Satış İşlemi'ne izin verildiğinde Elinde senet olmayan kişilerde satış işlemi yaparak o hissenin değerinin düşmesini hızlandırmış olur.
İlgili KAP haberi:
Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili kararları uyarınca, Borsamız Pay Piyasasında işlem gören pay senetlerinde, işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla bir tedbir sistemi geliştirilmiştir.
25/09/2017 tarihinden itibaren uygulanacak tedbir sistemi kapsamında; gerekli koşulların oluşması halinde ilgili pay senedinde 15 gün süreyle birinci tedbir olan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri, birinci tedbir uygulanan pay senetlerinde volatilitenin devam etmesi durumunda ise 15 gün süreyle ikinci tedbir olan "Brüt Takas" tedbiri uygulanacaktır.
"Brüt Takas" tedbirinin getirilmesi durumunda, birinci tedbir olan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri de "Brüt Takas" tedbirinin geçerli olduğu süre zarfında uygulanmaya devam edilecektir.
Tedbir alınmasını gerektiren koşulların oluşması durumunda; tedbir uygulanacak pay senedi ve tedbirin başlangıç tarihi ile tedbir süresi, ilgili tarihte piyasa kapandıktan sonra Borsamız tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden duyurulacaktır.
Saygıyla duyurulur.
REKLAMI KAPAT X