Brent petrol, ABD'nin rezerv hamlesiyle yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, ABD'nin rezerv hamlesiyle yükseldi
Doviz.com
19.12.2022 10:53

Brent petrol, Çin'deki toparlanmanın etkisi ve ABD'nin petrol geri alım hamlesinin desteğiyle 80 dolar seviyesine yaklaştı. 

Brent petrol, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,49 artışla varil başına 79,43 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,60 artışla 74,91 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'in Covid-19 kısıtlamalarını gevşetmesinin ve ABD'nin petrol geri alımı hamlesinin öncülük ettiği talep toparlanması, küresel resesyon korkularına baskın gelerek brent petrolün pazartesi günü yükselişe geçmesini sağladı.

ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz artırımına ilişkin şahin açıklamalarının olası resesyon endişelerini tetiklemesinin ardından her iki gösterge de geçtiğimiz cuma günü varil başına 2 dolardan fazla düşüş yaşamıştı.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin ise, Pekin'in kısıtlamaları gevşetmesinin ardından beklenen Covid-19 vaka artışlarından ilkini yaşamaya başladı.

CMC Markets analisti Tina Teng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Covid-19 vakalarındaki artışa rağmen, yeniden açılma konusundaki iyimserlik petrolün talep görünümünü iyileştiriyor." dedi.

Uydu veri firması Kayrros'a göre, Çin'in 'Sıfır-Covid' politikasını aniden sona erdirmesi, ortalama jet yakıtı talebinin iki hafta içinde %75 ve günde yaklaşık 170.000 varil artmasıyla sonuçlanarak, zor durumdaki havacılık sektörüne de canlanma getirdi.

Ayrıca Çin'in, 6 Ocak tarihine kadar ülkenin ortalama günlük yolcu uçuş hacmini 2019 seviyelerinin %70'ine geri getirme hedefiyle uçuşların artırılmasını planladığı bildirildi.

Haitong Futures analistleri, "Piyasalar, Çin'de talebin yeniden canlanma sürecine odaklandı. Genel görünüm olumlu ancak yakın vadede gerçekleşebilecek ciddi bir Covid artışı durumunda toparlanma yavaşlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Çin politika yapıcıları ise ekonominin gelecek dönemlerdeki rotasını çizmek için kapalı kapılar ardında yapılan iki günlük toplantıda, 17 trilyon dolarlık ekonomiyi 2023'te istikrara kavuşturmaya odaklanma ve temel hedeflere ulaşılmasını sağlama sözü verdi.

ING Bank Çin Başekonomisti Iris Pang, "Büyüme için ana araçlar mali teşvik ve istikrarlı para politikaları olacaktır." dedi.

ABD Enerji Bakanlığı'nın cuma günü Stratejik Petrol Rezervi için ham petrol geri alımına başlayacağını duyurması da petrol fiyatlarının yükselmesine destek oldu.

Bu ayrıca, ABD'nin bu yıl stoklardan 180 milyon varillik petrolü serbest bırakmasının ardından yapacağı ilk alım olması sebebiyle piyasaların önem verdiği bir gelişme oldu.

REKLAMI KAPAT X