Brent petrol, ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi hamlesiyle geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, ABD'nin Stratejik Petrol Rezervi hamlesiyle geriledi
Doviz.com
14.02.2023 12:22

Brent petrol, ABD hükümetinin Stratejik Petrol Rezervi'nden (SPR) daha fazla petrol satacağını duyurmasının ardından salı günü düşüşe geçti.

Brent petrol, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,50 düşüşle 86,18 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,06 düşüşle 79,29 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Enerji Bakanlığı, bir önceki seansın sona ermesinin ardından Stratejik Petrol Rezervi'nden (SPR) 26 milyon varil petrol satacağını ve bunun da rezervleri 1983'ten bu yana en düşük seviyeye indireceğini açıkladı.

Bu gelişme ise geçtiğimiz hafta %7'nin üzerinde değer kazanan petrol fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturarak, kazançların bir kısmının geri verilmesine yol açtı.

OANDA analisti Edward Moya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Enerji tüccarları SPR'nin yeniden doldurulmasıyla ilgili haberler duymayı bekliyordu. Bu gelişme petrol piyasası üzerindeki baskıyı artırdı." dedi.

ABD Enerji Bakanlığı ise ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin geçen yıl rezervlerden 180 milyon varillik rekor bir satış yapmasının ardından 2023 mali yılı satışını iptal etmeyi düşünmüştü.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar salı günü açıklanacak olan ocak ayı ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinden ipucu aramaya başladı. 

CMC Markets analisti Tina Teng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Beklenenden daha yüksek bir verinin gelmesi, petrol de dahil olmak üzere risk odaklı varlıklarda yeni bir satış dalgasının başlamasına neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Son olarak, Enerji Enformasyon İdaresi'nin mart ayında rekor üretim beklediğini açıklamasının ardından arz endişeleri de azalmıştı. Türkiye'de ise yıkıcı bir depremin bölgeyi sarsmasının ardından Ceyhan limanında ham petrol ihracatı yeniden başlatıldı.

Ayrıca, OANDA analisti Moya, enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi halinde diğer tüm riskli varlıklarla birlikte petrol piyasası üzerindeki baskının da artabileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X