Brent petrol, Çin iyimserliğine karşı artan resesyon endişeleriyle dengelendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, Çin iyimserliğine karşı artan resesyon endişeleriyle dengelendi
Doviz.com
25.01.2023 12:37

Brent petrol, Çin'in talep toparlanmasına yönelik iyimserlikle son günlerde yükseldikten sonra çarşamba günü artan küresel resesyon endişeleriyle dengelendi. 

Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,34 düşüşle 85,84 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,36 artışla 80,42 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol fiyatı küresel resesyon endişeleriyle 75 dolar seviyesine kadar indikten sonra Çin'in yeniden toparlanmasına dair artan beklentilerle yeniden 85 dolar seviyesine çıktı.

Nissan Securities Araştırma Genel Müdürü Hiroyuki Kikukawa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in yakıt talebinin yılın ikinci yarısında toparlanacağına dair beklentiler artıyor, bu beklentiler ise brent petrol fiyatlarının yükselişine destek oluyor." dedi.

Bank of America analistleri ise Çin ekonomisinin yıllarca süren katı COVID kısıtlamalarının ardından yeniden açılmaya gitmesinin önümüzdeki 18 ay içinde büyük bir talep dalgasını serbest bırakabileceğini söyledi.

OPEC+ grubuna yakın kaynakların salı günü yaptığı açıklamaya göre, OPEC+ önümüzdeki hafta toplanarak üretici grubun mevcut petrol üretim politikasını tartışacak. Kaynakların aktardığına göre, Çin talebinin artacağına dair umutlar ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin piyasayı dengelemesi sebebiyle OPEC grubunun politikasında bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.

OPEC+ ekim ayında, daha zayıf bir ekonomik görünüm nedeniyle kasım ayından 2023 yılına kadar üretimi günde 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Arz tarafında ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin üretim politikasını değiştirmemesi beklendiğinden hacimlerin orta vadede sabit kalması bekleniyor.

Çin'den gelen iyimserliğe rağmen fiyatlardaki yükselişi sınırlayan bir diğer önemli faktör ise petrol stoklarındaki artış beklentisi oldu. 

Piyasalar, bu sebeple ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin bugün açıklayacağı resmi verilere odaklanırken, bir miktar da çekimser kaldı.

Ancak analistler, petrol fiyatlamalarını etkileyecek asıl katalizörün, merkez bankalarının faiz kararları olacağını söyledi. 

IG'de piyasa analisti olan Yeap Jun Rong, paylaştığı bir notunda, "Görünüşe göre, mevcut Blackout döneminde şahin Fed yorumlarının yokluğu, şimdilik doların zayıf kalmasına sebep olarak piyasada risk iştahının yeniden artmasına sebep oldu." dedi.

Yeap Jun Rong, yatırımcıların hala tedbirli olması gerektiğini belirterek, ABD Merkez Bankası'nın enflasyon ve büyümedeki son aşağı yönlü sürprize tepki verip vermeyeceğinin görülmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

REKLAMI KAPAT X