Brent petrol Çin verisi sonrasında dengelendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Çin verisi sonrasında dengelendi
Doviz.com
17.01.2023 11:39

Brent petrol, Çin'in zayıf 2022 yılı ekonomik büyüme verilerinin ardından Covid-19 politikasındaki değişiklikle 2023 için beklentilerin daha iyimser olmasından destek bularak dengelendi.

Brent petrol, bugün saat 11:30 itibarıyla %0,21 artışla 84,64 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,45 düşüşle 79,75 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol, Çin'in yaklaşık yarım yüzyıldaki en zayıf yıllık ekonomik büyümesini açıklamasına rağmen 2022 sonlarında COVID-19 politikasında yaptığı U dönüşünün yakıt talebini artırması beklentisiyle salı gününe yükseliş arayarak başladı.

ANZ analistleri, paylaştıkları bir müşteri notunda, "Brent ham petrolü, Çin'in yeniden açılmasına ilişkin iyimserliğin desteğiyle son 10 günde yaklaşık %10 değer kazandı. Ancak, küresel ekonominin geri kalanı için görünüm hala belirsiz." ifadelerini kullandı.

Ancak dolar endeksinin yedi ayın en düşük seviyelerinden yükselmesi petrol fiyatlarının yükselişini kısıtladı. Zira daha güçlü bir dolar, petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirdi.

ANZ analistleri ayrıca Rusya'dan gelen ham petrol arzındaki artışın piyasa üzerinde baskı oluşturduğunu ve deniz yoluyla yapılan ihracatın geçen hafta günlük 3,8 milyon varile yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.

Çin'in son açıkladığı ekonomik büyüme verisi ise 2022'de %3 büyüyerek yaklaşık %5,5 olan resmi hedefin oldukça altında kalındığını ve son çeyrekte sıkı COVID kısıtlamaları ve emlak piyasasındaki çöküş nedeniyle 1976'dan bu yana en kötü ikinci performansın yaşandığına işaret etti.

Salı günü açıklanan veriler ayrıca Çin'in 2022'deki petrol rafineri üretiminin bir önceki yıla göre %3,4 azalarak 2001'den bu yana ilk yıllık düşüşünü göstermesine rağmen piyasa beklentilerinden daha iyi geldiğini gösterdi.

ING Başekonomisti Iris Pang, konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, "2022'nin beklediğimizden daha güçlü bir şekilde sona ermesi 2023'te GSYİH büyümesi için görünümün önceki görünüme kıyasla iyileştiğine işaret ediyor." dedi.

Ancak Pang, Çin'in bu yıl ABD ve Avrupa'da yaşanması muhtemel resesyonlar da dahil olmak üzere hala önemli engellerle karşı karşıya olduğu konusunda da uyarıda bulundu.

Davos'taki yıllık Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklanan bir düşüş anketinde ise ankete katılan özel ve kamu sektörü ekonomistlerinin üçte ikisinin bu yıl küresel bir durgunluk beklediği görüldü.

REKLAMI KAPAT X