Brent petrol fiyatlarına Çin desteği

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatlarına Çin desteği
Doviz.com
01.03.2023 11:37

Brent petrol, çarşamba günü beklenenden güçlü gelen Çin ekonomik verilerinin ardından ülkede talep toparlanmasına yönelik umutların artmasıyla yükselişini hızlandırdı.

Çin hükümet verilerine göre, Çin'in iş faaliyetlerinin önemli bir göstergesi olan bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) şubat ayında üç yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Okuma, hem imalat hem de imalat dışı PMI'larda beklenenden daha büyük artışlarla desteklendi.

Veriler, dünyanın en büyük petrol ithalatçısının bu yılın başlarında Covid karşıtı önlemlerin çoğunu gevşetmesinin ardından ekonomik toparlanmanın hız kazandığına işaret ederken; brent petrol vadeli işlemleri %0,55 artışla varil başına 83,91 dolara yükseldi.  West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri ise %0,84 artışla varil başına 77,70 dolardan işlem görüyor. 

Güçlü Çin verileri, Asya devindeki toparlanmanın petrol talebini 2023'te rekor seviyelere çıkaracağı yönündeki beklentileri artırırken; bu düşünce ise son seanslarda petrol fiyatlarını destekleyerek fiyatlarda salı günü %2'ye yakın yükseliş yaşanmasını sağladı.

Veriler ayrıca, piyasaların büyük ham petrol ithalatçısı Hindistan'dan beklenenden daha düşük bir ekonomik büyüme okumasını görmezden gelmesine yardımcı oldu.

Arz tarafında ise endüstri verileri, ABD petrol stoklarının muhtemelen art arda 10. hafta boyunca arttığını ve dünyanın en büyük petrol tüketicisinde bir arz bolluğu yaşandığını gösterdi. 

Buna göre, Amerikan Petrol Enstitüsü'nden gelen veriler, ham petrol stoklarının 24 Şubat'a kadarki haftada beklenenden çok daha büyük bir artışla 6,2 milyon varil arttığına işaret etti. Günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak hükümet verilerinde de benzer bir artışın gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu durum, ABD'de benzin talebinin yavaşladığına dair işaretlerle birlikte değerlendirildiğinde, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla boğuşan dünyanın en büyük petrol tüketicisinde ham petrol tüketiminin baskı altında olduğuna işaret ediyor.

Bu eğilim, özellikle de yükselen faiz oranlarının ekonomik büyümeye ve dolayısıyla ham petrol talebine zarar verebileceği endişesiyle son seanslarda petrol fiyatlarını baskılamıştı. 

REKLAMI KAPAT X