Brent petrol talep yönlü risklerin artmasıyla 85 doların altına geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol talep yönlü risklerin artmasıyla 85 doların altına geriledi
Doviz.com
03.01.2023 14:21

Brent petrol, Çin'den gelen zayıf talep verileri ve kasvetli ekonomik görünümün etkisiyle salı günü 85 doların altına geriledi.

Brent petrol, bugün saat 14:15 itibarıyla %1,71 düşüşle 84,44 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,43 düşüşle 79,11 seviyesinden işlem görüyor.

OANDA kıdemli piyasa analisti Craig Erlam, "Brent ve WTI, tüccarların daha güçlü Çin talebini fiyatlamaya devam etmesiyle birkaç hafta önceki dip seviyelerden neredeyse %15 toparlandı. Ancak görünüm belirsizliğini koruyor ve bu da petrol fiyatlarının oldukça değişken kalmasını sağlıyor." dedi.

Çin hükümeti ayrıca 2023 yılı için rafine petrol ürünleri ihracat kotalarını artırdı. Bu artış ise dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının COVID-19 vakalarının artmaya devam etmesi nedeniyle iç talebinin zayıflamaya başladığına işaret etti.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısının talebindeki düşüş beklentisi ise petrol fiyatlarının gerilemesine yol açtı.

Fiyatlardaki düşüş üzerinde ayrıca Çin'in fabrika faaliyetlerinin artan COVID-19 vakalarının etkisiyle düşmesi de etkili oldu.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise pazar günü yaptığı açıklamada, küresel büyümenin itici gücü olan ABD, Avrupa ve Çin'in aynı anda yavaşladığını ve bunun da 2023'ü küresel ekonomi için 2022'den daha zor hale getirdiğini söylemişti.

Piyasalar ise çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayı politika toplantısından gelecek tutanakları beklemeye başladı. 

ABD Merkez Bankası (Fed) son olarak, her biri 75 baz puanlık art arda dört artışın ardından aralık ayında faizleri 50 baz puan (bps) artırmıştı. Yükselen faiz oranları ise diğer risk odaklı varlıklarla birlikte petrol piyasalarında da baskı unsuru olmuştu.

Ayrıca, cuma günü açıklanacak olan ABD aralık ayı tarım dışı istihdam verisi de piyasaların beklediği bir diğer önemli gelişme olacak.

Etiketler: brent petrol WTI Çin abd
REKLAMI KAPAT X