Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme planları Avrupa'daki gerilimi artırırken, yatırımcıların bankacılık krizinin etkilerini değerlendirmesiyle petrol fiyatları pazartesi günü yükseldi.
UBS analisti Giovanni Staunovo, "Yakın vadede petrol fiyatlarının mevcut finansal piyasa kargaşasından etkilenerek dalgalı seyretmesi muhtemel, ancak olumlu görünümümüzü koruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Staunovo ayrıca "Artan Çin ham petrol ithalatı ve talebinin yanı sıra azalan Rus üretiminin petrol piyasasını sıkılaştırmasını ve önümüzdeki çeyreklerde fiyatları yükseltmesini beklemeye devam ediyoruz." dedi.
First Citizens Bank ise iflas eden Silicon Valley Bank'ın mevduat ve kredilerini satın alarak finans piyasalarını sarsan güven krizinde endişelerin önemli ölçüde yatışmasına destek oldu.
Ayrıca bu gelişme, ABD'li yetkililerin acil kredi olanaklarını genişletme konusunda piyasaları rahatlatma çabalarının ardından geldi.
Putin ise küresel çapta bankacılık krizi endişeleri hakimken, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme planının olduğunu açıkladı. Silahların kontrolünün Belarus’a devredilmediği ve bu hamlenin ilgili anlaşmaları ihlal etmeyeceği de Putin'in açıklamaları arasında yer aldı.
Bu hamlenin Rusya'nın şimdiye kadarki en belirgin nükleer hamlelerinden biri olması sebebiyle ise NATO, buna karşılık olarak BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı ve Putin'i ‘tehlikeli ve sorumsuz’ nükleer söylemi nedeniyle eleştirdi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak ise Moskova'nın ham petrol üretimini günlük 500,000 varil azaltarak 9,5 milyon varile indirme hedefindeki kararlılığını yineledi. Bu gelişme ise petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen önemli gelişmelerden biri oldu.
Ancak sektör kaynaklarından alınan veriler ve Reuters'in cuma günü yaptığı hesaplamalara göre, Rusya'nın ham petrol ihracatının nisan ayında rafineri üretimini azaltması nedeniyle sabit kalması bekleniyor.
Resesyon masadaki en büyük risk olarak yerini koruyor
Bu son yükselişine rağmen brent petrol olası bir ABD resesyonu ve Fransa’da yaşanan grevler ile 2020’den bu yana en sert ilk çeyreklik kaybını yaşamaya hazırlanıyor.
Düşüşün henüz sona ermemiş olabileceği belirtilirken JPMorgan, brent petrolün yakın vadede varil başına 60 doların altına düşebileceğini öngördü.
Philip Nova Analisti Priyanka Sachdeva ise “Piyasalar makroekonomik ters rüzgârları yönetmeye devam ediyor. Şu anda petrol için 'haber olmaması kötü haber' dönemindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
Yatırımcılar ise para politikasına ilişkin ipuçları için bu hafta birkaç Fed yetkilisinden gelecek yorumları ve ABD enflasyonunun gösterge verilerini izliyor olacak.