BRICS’ten 6 ülkeye resmi davet

Okuma Süresi: 2 Dakika
BRICS’ten 6 ülkeye resmi davet
Doviz.com
24.08.2023 11:54

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'nın BRICS üyeliğine davet edildiğini açıkladı.

Reuters'ın aktardığına göre, BRICS liderleri, Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni birliğe katılmaya davet etti.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ise yeni adayların 1 Ocak 2024 tarihinde üye olarak kabul edilebileceğini duyurdu.

Güney Afrikalı yetkililere göre; 40'tan fazla ülke BRICS'e katılmakla ilgilendiğini ifade etmiş ve 22'si ise resmen kabul edilmeyi talep etmişti.

BRICS'in amacı ne?

BRICS, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla ‘temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak’ için kuruldu.

2014 yılında BRICS ülkeleri Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) 250 milyar dolarlık sermayeyle kurdu. Bu bankanın amacı "gelişen ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamak" olarak belirlendi.

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi BRICS’e üye olmayan ülkeler de Yeni Kalkınma Bankası’na katıldı.

BRICS ülkeleri ortak bir para birimi çıkarabilir mi?

BRICS'in tek gündemi genişleme değil. BRICS ülkeleri Brezilya ve Rusya’dan önde gelen siyasetçiler, uluslararası ticaret ve finans piyasalarında hakim konumda olan dolara rakip olmak için bir para birimi yaratmak fikrini yakın zaman önce ortaya attı.

Ancak Güney Afrika’nın birlik temsilcisi Anil Sooklal, bu teklifin Johannesburg zirvesinde masada olmayacağını söyledi.

İLGİLİ HABER Yatırım gurusu Jim Rogers: Birçok ülkeye kıyasla Türkiye'ye ilişkin daha iyimser durumdayım Yatırım gurusu olarak tanınan ABD'li yatırımcı Jim Rogers, Türkiye'ye hala hayran olduğunu belirterek, "Dünyada ticaretin çok iyi yapılabileceği bir yerdesiniz. Bu yüzden birçok ülkeye kıyasla Türkiye'ye ilişkin daha iyimser durumdayım." dedi.
REKLAMI KAPAT X