Bu Hafta Piyasalar Merkez Bankalarının Kararlarına Odaklanacak

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu Hafta Piyasalar Merkez Bankalarının Kararlarına Odaklanacak
Doviz.com
11.12.2017 10:01

Global piyasalarda çok sayıda önemli makroekonomik verinin açıklanacağı bu haftaya Merkez Bankalarının yapacağı politika faizi toplantıları damgasını vuracak. ABD’de Fed, Avrupa’da AB, İngiltere ve İsviçre  Merkez Bankaları ve Türkiye’de  TCMB,   2017 yılının son para politikası toplantılarını yapacaklar.  Bunlardan sadece Fed ve TCMB’nin faiz artışı yapması bekleniyor. 

 

ABD Merkez Bankası - Federal Reserve

2017’nin son FOMC (Açık Piyasa Komitesi) toplantısı, aynı zamanda Janet Yellen Başkanlığındaki son FOMC toplantısı, 12-13 Aralık tarihlerinde yapılacak.  Yellen Şubat ayında görevini Jerome Powell’a devredecek ve Fed’in yönetim kurulundan da çekilecek. 

Fed’in 2 gün sürecek ve 13 Aralık Çarşamba günü TSİ 21:00’de sona erecek FOMC toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak %1.50’ye yükseltmesi bekleniyor.

Fed daha önce 2018’de 3 kez faiz artışı yapabileceği öngörüsünde bulunmuştu, ancak piyasalar Fed’in bu kadar agresif faiz artışı yapmasını pek olası görmüyorlar.  Yatırımcılar, ekonomik büyüme ve faiz oranlarına ilişkin son tahminleri içeren Fed açıklamasına ve Fed Başkanı Janet Yellen’in  yapacağı basın toplantısına odaklanarak, Fed’in 2018’de izleyeceği para politikasına dair önemli ipuçları yakalamaya çalışacaklar. 

 

T.C. Merkez Bankası - TCMB

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 14 Aralık tarihinde saat 14:00’te yapacağı Para Piyasası Kurulu toplantısında faiz artışı yapması bekleniyor.  Enflasyonun ve döviz kurlarının son haftalarada hedefleri aşarak çok hızlı artması üzerine Merkez Bankasının geç likidite penceresi faizini artırması bekleniyor.  Piyasalar Merkez Bankasının Perşembe günü faiz artırıp artırmayacağından çok kaç puan artıracağını  merak ediyor.   Faiz artış oranı ile ilgili beklentiler 100 ile  300 baz puan aralığında çok geniş bir yelpazeye yayılmış durumda.  Ancak genel kanı 100 baz puanlık bir faiz artışı yapılacağı yönünde.  Merkez Bankasının faiz kararının piyasaları tatmin etmemesi durumunda liranin hızla değer kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır.  

 

Avrupa Birliği Merkez Bankası - ECB

Avrupa Birliği Merkez Bankası’nın 13-14 Aralık tarihlerinde yapacağı 2017 yılının son politika faizi toplantısında faiz oranını değiştirmesi beklenmiyor.   AB Merkez Bankası’nın faiz kararı ve  2020’ye kadar enflasyon tahminleri 14 Aralık Perşembe günü TSİ 15:45’te açıklanacak.   Yatırımcılar, toplantının ardından AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin düzenleyeceği basın toplantısında negatif faiz, parasal genişleme programı ve ekonomiye ilişkin söyleyeceklerini dikkatle izleyecekler.       

 

İngiltere Merkez Bankası - (BoE)

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını 14 Aralık tarihinde TSİ 15:00’te açıklayacak.  İngiltere Merkez Bankasının halen %0.50 olan faiz oranını değiştirmesi beklenmiyor.    Geçen ay politika faizini 25 baz puan artıran  ve Brexit süreci içinde kademeli olarak faiz artışına devam edeceğini açıklayan İngiltere Merkez Bankası’nın 2018’in sonuna kadar faiz artırması beklenmıyor. 

 

İsviçre Merkez Bankası - SNB

Aralık ayı para politikası değerlendirme raporunu 14 Aralık Perşembe günü TSİ 11:30 da açıklayacak olan İsviçre Merkez Bankasının -%0.75 olan gösterge faiz oranını değiştirmesi beklenmiyor. Değerlendirme raporunun açıklanmasının ardından İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan  basın toplantısı düzenleyecek.  

 

Etiketler: jerome powell
REKLAMI KAPAT X