Bugün açıklanacak faiz kararı beklentileri ve etkileri

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bugün açıklanacak faiz kararı beklentileri ve etkileri
Doviz.com
25.10.2018 09:52

Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından faiz artışı beklenmiyor, piyasaya etkisinin ise 'sınırlı' olabileceği belirtiliyor

Piyasalar bugünkü Merkez Bankası kararına odaklandı. Eylül ayında politika faizini 625 baz puan artışla %24'e yükselten MB'nin  enflasyonda düşüş beklentisi ve TL'de son günlerde yaşanan değer kazancı nedeniyle bu toplantıda faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Bloomberg HT tarafından 24 kurumla yapılan ankette de medyan beklenti faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmaması yönünde.

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert Bloomberg HT'ye 100 baz puanlık faiz artışı beklediklerini söyledi. Cömert "Faizlerin geldiği seviye cazip ama ÜFE ve çekirdek enflasyonda hala ciddi trend söz konusu. Beklentileri daha da kontrol etme adına faiz artışı bekliyoruz. 100 baz puanlık artış fiyatlamayı çok değiştirmez, kurda 5.70'lerden 5.60'lara düşeriz ama bu global tabloda o seviyelerde kalma ihtimali biraz zayıf görünüyor" değerlendirmesini yaptı. 

ABN Amro Ekonomisti Nora Neuteboom faiz değişikliği beklemediğini, Merkez Bankası'nın 13 Eylül'deki 625 baz puanlık faiz artışının etkilerini ve enflasyondaki gelişmeleri görmek isteyeceğini belirtti. 

Neuteboom "Para politikasının enflasyona yansıması genelde birkaç ayı bulur. Bu nedenle Merkez Bankası gelecek iki ayda fiyat gelişmelerini yakından izlemek isteyebilir, bunun yanı sıra geçen hafta kur baskısının azalması da Merkez Bankası'nın beklemesi için diğer bir gerekçe" değerlendirmesini yaptı. 

ING Şef Ekonomisti Muhammet Mercan da faiz artışı beklemediklerini ancak risklerin yukarı yönlü olduğunu bildirdi. 

Mercan "Geçen ayki 625 baz puanlık önden yüklemeli faiz artışı ve Lira'daki son güçlenmeye dair iyimserlikle bankadan bir değişiklik beklemiyoruz" diye konuştu. (Bloomberg)

REKLAMI KAPAT X