Büyüme rakamlarına ilişkin anket sonuçlandı: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Büyüme rakamlarına ilişkin anket sonuçlandı: Ekonomistlerin beklentisi ne yönde oldu?
Doviz.com
29.08.2024 11:53

Reuters anketine katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 3,2 büyüdüğünü tahmin etti.

Reuters'ın 11 kurumla yaptığı ankete göre 2024 yılı ikinci çeyrek için büyüme beklentileri yüzde 1,6 ila yüzde 4,2 bandında yer aldı. Medyan tahmin ise ikinci çeyrekte yüzde 3,2, 2024'ün tamamında ise yüzde 3,35 büyümeye işaret etti. Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüme kaydetmişti. Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan ikinci çeyrekte yüzde 3,9, geçen yılın tamamında ise yüzde 4,5 büyüdü.

Hükümet geçen sene yapılan genel seçimlerin ardından uygulamaya başladığı ekonomi programı çerçevesinde enflasyonu düşürmek ve artan iç talebi yavaşlatmak için önlemler aldı.

Geçen sene haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere kademeli olarak 4 bin 150 baz puan yükseltti.

İhracatı arttırarak ve iç talebin körüklediği ithalatı azaltarak cari açığı daraltmayı ve büyümenin kompozisyonunda değişim yaratmayı hedefleyen ekonomi yönetimi bu gelişmelerin enflasyonun düşüşüne de katkı sağlayacağını belirtiyor.

TCMB geçen hafta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinde ikinci çeyreğe ilişkin mevcut verilerin, yıllık ve çeyreklik bazda gayri safi yurt içi hasıla büyüme oranlarının ilk çeyreğe kıyasla gerileyeceğine işaret ettiğini belirtmişti.

Yıllık büyüme sorusuna cevap veren ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre Türkiye ekonomisi yüzde 3,35 büyüme kaydedecek. Tahminler yüzde 3 ile yüzde 3,5 arasında bulunuyor.

OVP'de üç yılın tahminler belirlenecek

Eylül ayında açıklanacak ve 2025-2027 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Program'a (OVP) önümüzdeki yıllar için ekonomik büyüme tahminleri yer alacak.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun çarşamba günü yapılan son toplantısında büyüme kompozisyonunda dengelenmenin devam ettiği, ihracat ve turizm gelirinin artmakta olduğu, cari işlemler açığının ise öngörülenden çok daha hızlı düştüğüne dikkat çekilmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ikinci çeyrek büyüme verilerini 2 Eylül'de açıklayacak.

REKLAMI KAPAT X