Çavuşoğlu: Petrol fiyatlarını düşürmek istiyorsanız ambargoları kaldırın

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çavuşoğlu: Petrol fiyatlarını düşürmek istiyorsanız ambargoları kaldırın
Doviz.com
21.10.2022 17:35

Çavuşoğlu, ABD'nin OPEC+ grubunun aldığı üretim kesintisi kararı sebebiyle Suudi Arabistan'a baskı yapmasını eleştirerek, "Petrol fiyatlarının düşmesini istiyorsanız, piyasaya ürün sunacak ülkelerin üzerindeki ambargoları kaldırın." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, OPEC+ grubunun üretim kesintisi kararı sebebiyle, ABD'nin Suudi Arabistan'a baskı yapmasının doğru olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu konuyla ilgili, "Özellikle son dönemde ABD’nin Suudi Arabistan'ı tehdit ettiğini görüyoruz. Bu zorbalık doğru değil." ifadelerini kullandı.

OPEC+ grubunun petrol üretiminde kesinti kararı almasının ardından Joe Biden geçen hafta, kararın sonuçlarının olacağını belirterek Suudi Arabistan'ı tehdit etmişti.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, OPEC+ kararının tamamen ekonomik olduğunu ve üye ülkeler tarafından oy birliğiyle alındığını söylemişti.

Çavuşoğlu ise, "Bu kararın, Suudi Arabistan ya da başka bir ülke üzerinde bu şekilde bir baskı unsuru olarak kullanmasını doğru bulmuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu ayrıca, petrol fiyatlarında artış olduğunu ancak son dönemde artan fiyatlarda düşüş görüldüğünü de belirterek, şunları kaydetti:

"Aynı şekilde bugün Venezuela'nın petrol ve doğal gazına da tüm dünyanın ihtiyacı var. Daha yeni yeni Venezuela üzerindeki ambargoları esnetmeye başladılar.”

“Diğer taraftan İran petrolü üzerinde de ambargo var. İran petrolünü bugün bizim özel şirketler de alamıyor. Rafinerilerimiz başka yerden alıyor.”

“Fiyatların düşmesini istiyorsanız, piyasaya ürün sunacak ülkelerin üzerindeki ambargoları kaldırın. Sadece bir ülkeyi tehdit ederek bu sorunu çözemezsiniz."

REKLAMI KAPAT X