Centerra Gold: Altının Türkiye ekonomisine katkısı 400 milyon doların üzerinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Centerra Gold: Altının Türkiye ekonomisine katkısı 400 milyon doların üzerinde
Doviz.com
12.12.2023 12:30

Centerra Gold Türkiye Müdürü David Bickford, Türkiye’de altının ekonomiye katkısının yıllık 400 milyon doların üzerinde olduğunu söyledi.

Kayseri’nin Develi ilçesinde Öksüt Madeni’nin işletmecisi olan Centerra Gold Türkiye Ülke Müdürü David Bickford, altın madenlerinin bulundukları ülke ekonomilerine büyük katkısı olduğunu söyledi.

Dünya Altın Konseyi’nin kasım ayı başında 31 üye şirketinin 2021 yılındaki doğrudan mali katkısının büyüklüğünü ölçmeye yardımcı olmayı amaçlayan bir rapor açıkladığına dikkat çeken Bickford, “Rapor, Dünya Altın Konseyi (WGC) üyesi şirketlerin, ev sahibi ülke ekonomilerine 2021 yılı boyunca toplam 57,5 milyar dolar katkıda bulunduğunu gösterdi. Bunun 35,4 milyar doları ülke içi tedarikçilere yapılan ödemelerden, 11,7 milyar doları çalışanlara yapılan ödemelerden, 10 milyar doları hükümetlere yapılan vergi ödemelerinden ve 450 milyon doları topluluklara yapılan ödemelerden oluşuyor” dedi.

Bickford, aynı raporda Öksüt Madencilik gibi Türkiye’den de WGC’ye üye olan şirketler olduğunu belirterek, “Rapora göre Türkiye’deki altın madenlerinin ülke ve bölge ekonomisine toplam katkısı da 2021 yılında 410 milyon dolar seviyesinde” diye konuştu.

Tetis mineral kuşağının Türkiye üzerinden Romanya ve Sırbistan'a (Türkiye / Karpat Kuşağı) uzanan bir bölümünün, keşfedilecek ilk on küresel sıcak noktadan biri olarak tanımlandığına dikkat çeken Bickford, “Yirmi yıl önce bu alan, yaygın olarak tanınan bir mineral kuşağı değildi. Bu değişiklik, Türkiye'nin maden potansiyelinin artık küresel ölçekte ölçüldüğünün altını çiziyor” dedi.

"Kendi sektörümüz adına konuşursak Türkiye’nin şu anda 40 ton civarında olan yıllık altın üretiminin 100 tonlara ulaşmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz" diyen David Bickford, Türkiye'de faaliyet gösteren 20’ye yakın altın madeni operasyonu olduğunu söyledi.

Siyanür, altın aramada kullanılmaz

Altın madenciliği denilince ilk akla gelen ve en çok konuşulan konunun siyanür olduğunu anlatan Bickford, "Öncelikle şu yanlışlığı düzeltmek lazım. ‘Siyanürle altın aranıyor’ diye bir şey yoktur. Siyanür altın aramada değil, madenlerden çıkarılan cevherin çok özel ve güvenli sistemlerle ayrıştırma yapıldığı sırada kullanılır. Üstelik siyanürün sadece, yüzde 4'ü altında, geriye kalan yüzde 96’sı ise başka sanayi dallarında kullanılıyor" dedi.

Bickford, Siyanür Yönetim Enstitüsü (ICMI) tarafından verilen ve siyanür kullanan altın madenleri açısından önemli bir sertifikasına ilişkin ise “Bu sertifika şunu ifade ediyor: Ben siyanürü güvenli bir şekilde çalıştırıyorum, bunun da kalite kontrolü ICMI otoriteleri tarafından yapıldı ve sürekli yapılacak.” diye konuştu.

REKLAMI KAPAT X