CHP'den Türk-İş'e ziyaret: 'Asgari ücrete tek zam kararından geri adım atılmalı'

Okuma Süresi: 2 Dakika
CHP'den Türk-İş'e ziyaret: 'Asgari ücrete tek zam kararından geri adım atılmalı'
Doviz.com
06.12.2023 16:52

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TÜRK İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında asgari ücrete tek zam kararına tepki gösterdi.

CHP'li Gamze Taşçıer, yılda bir kez yapılacağı söylenen artıştan geri adım atılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Bugün enflasyon ortamında Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığı, TÜİK'in bağımsız olmadığı bir ortamda asgari ücretle ilgili bir rakam belirtmek sadece bir sayıdan ibaret. Bundan 2 yıl önce asgari ücret 2 bin 800 TL civarındayken vatandaşın alım gücü daha yüksekken bugün alım gücü geri alınıyor. CHP olarak asgari ücreti rakamlar üzerinden tartışmanın işçinin-emekçinin insan onuruna yaraşabilir bir gelir elde etmesini sağlamayacağını ifade ettik. Pazartesi gününden itibaren yapılacak görüşmelerde yılda bir kez zam kararından geri adım atılması gerektiğine inanıyoruz."

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay da CHP heyetinin ziyareti sonrasında yeni asgari ücrete ilişkin açıklamada bulundu.

Buna göre, "Enflasyon ve fiyat artışı olmazsa tek zam olsun" diyen Atalay, asgari ücrete yönelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Pazartesi günü asgari ücret görüşmeleri başlayacak. Bizi ilk defa komisyonda 4 tane işçi temsil edecek. Sürecin tamamını arkadaşlarım yönetecek. Ben bugüne kadar ücretle ilgili hiçbir şey konuşmadım. Pazarlık açlık sınırından olmaz. Ülkedeki çalışma şartları ortada. Asgari ücretli ve emeklinin alım gücü ortada. Bugüne kadar toplumun razı gelmediği, içimize sinmeyen hiç bir işi yapmadık. 40 yıldır pazarlıklar sürüyor, toplasanız 5 kere uzlaşı çıkmamıştır. Asgari ücretlilerin yüzde 99'u örgütsüz. Bunların zor şartlarda geçindiğini herkes biliyor. Enflasyonu durdursunlar, ete, süte, kiraya zam gelmesin, asgari ücret konuşmanın anlamı kalmaz. Sen zammı ver, ertesi gün fiyatları artır... Bu sürdürülebilir değil."

İLGİLİ HABER 2024 yılında hangi sektörde ne kadar maaş artışı bekleniyor? Uluslararası danışmanlık şirketi Mercer, 2024 yılında firmaların ortalama yüzde 50 zam yapmayı planladığını belirterek, sektörlerdeki maaş artış beklentilerini açıkladı. İşte 2024’te en fazla zam gerçekleşmesi beklenen sektörler..
REKLAMI KAPAT X