Çin bankalardan kredi desteğini artırmalarını istedi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin bankalardan kredi desteğini artırmalarını istedi
Doviz.com
21.11.2022 16:43

Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çinli bankaların orta ve uzun vadeli kredilerinin ölçeğini genişleterek kredi desteğini artırmalarını istedi.

Covid-19 kısıtlamaları ve emlak sektöründeki keskin gerilemeden zarar gören Çin ekonomisi, bu yıl hükümetin iç talebi canlandırmak için aldığı önlemlere rağmen yeniden ayağa kalkmakta zorlandı.

Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu, banka kredileriyle ilgili yaptığı bir toplantının ardından, "Yatırımları istikrara kavuşturmak, tüketimi teşvik etmek ve insanların geçimini sağlamak için finansal hizmetler sunmak üzere her türlü çabayı göstermek zorundayız." dedi.

Açıklamada, "Covid-19'dan etkilenen önemli bölgelere ve alım gücü düşen halka kredi desteğini artıracağız. Daha fazla ekonomik toparlanmayı teşvik etmek için her türlü çabayı göstereceğiz." denildi.

Çin ekonomisi yılın ilk dokuz aylık döneminde sadece %3 büyümüştü. Analistler ise, yılın sonuna kadar büyümenin %3 seviyesinin biraz üzerinde, 2022 için belirlenen %5,5 hedefinin ise oldukça altında kalınmasını bekliyor.

Emlak sektörüne ilişkin olarak ise yetkililer, geliştiricilere ve inşaat firmalarına verilen kredilerin istikrara kavuşturulması ve ayrıca bireysel konut kredilerine yönelik makul talebin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Çin'in gayrimenkul yatırımları ekim ayında son 32 ayın en hızlı düşüşünü yaşarken, katı Covid-19 kısıtlamaları ve emlak sektöründeki sıkıntılar nedeniyle yeni banka kredileri de azaldı.

Ancak, Covid-19 salgınını engellemek için getirilen sıkı kısıtlamalar ve emlak sektöründeki çöküşün kredi talebi üzerinde yarattığı baskı nedeniyle kredi büyümesi yavaşlayan Çin'de yeni banka kredisi kullanımı ise ekim ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde düştü.

Bu sebeple, ticari bankaların altyapı yatırımlarını artırmaya yardımcı olmak için orta ve uzun vadeli kredilerin genişletmesi gerekliliği vurgulandı.

Daha önce yetkililer, önemli altyapı projelerinin sermayesini artırmak için 300 milyar yuan (41,86 milyar dolar) tahvil ihraç etmesine izin vermiş ve bu tür projeleri finanse etmek için ilgili bankalara 800 trilyon yuan yeni kredi kotası vermişti.

Çin Merkez Bankası son olarak, ticari bankalara konutların tamamlanması için 200 milyar yuan kredi sağlayacağını açıkladı.

Ancak yapılan açıklamada; küçük ve orta ölçekli işletmeler, serbest meslek sahipleri ve vatandaşların da kredi taleplerinin karşılanması gerektiği belirtildi.

REKLAMI KAPAT X