Çin'de internet sektörü gelirleri yılın ilk dört ayında sınırlı artış kaydetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin'de internet sektörü gelirleri yılın ilk dört ayında sınırlı artış kaydetti
Doviz.com
03.06.2022 14:24

Çin'de internet sektörünün gelirleri, Kovid-19 kısıtlamalarının etkisinin hissedildiği yılın ilk dört ayında sınırlı artış gösterdi.

Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığının verilerine göre, ülkedeki büyük internet şirketlerinin ve bağlantılı hizmet işletmelerinin gelirleri, Ocak-Nisan 2022 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artışla 443,7 milyar yuana (yaklaşık 66 milyar dolar) çıktı.

Dört aylık büyüme ilk çeyreğe göre 1,3 puan artsa da sektör başta ülkenin en büyük şehri Şanghay olmak üzere çok sayıda şehirde Omicron varyantı taşıyan vakaların yol açtığı salgınları önlemek üzere hükümetin aldığı aşırı sert kapanma tedbirleri ve karantina kısıtlamalarından olumsuz etkilendi.

Çinli internet şirketleri ayrıca hükümetinin geçen yılın ikinci yarısında internet ve teknoloji sektöründe "sermayenin düzensiz genişlemesini kontrol altına almak üzere" düzenleyici tedbirleri artırıp denetimleri sıkılaştırmasının olumsuz etkilerini de hissetmeye devam ediyor.

Şirketlerin gelirlerindeki nispi artışa karşın araştırma ve geliştirme (ARGE) harcamaları yüzde 10,4 arttı. Öte yandan bulut bilişim ve büyük veri hizmetleri sağlayıcısı şirketlerin gelirlerinin ise yıllık bazda yüzde 30,4 arttığı bildirildi.

Ülkede, Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle nisanda sanayi üretimi, perakende satışlar, otomobil satışları, gayrimenkul yatırımları, imalat ve hizmetler sektöründeki ekonomik etkinlikler azalmıştı. Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, ilk vakaların Çin'in Vuhan kentinde görüldüğü Kovid-19 salgınının ilk aylarından bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.

Mobil taksi seferleri azalmıştı

Kentlerdeki kapanma tedbirleri şehir içi ulaşımı da etkilerken mobil uygulama üzerinden çağrıyla gerçekleştirilen taksi seferlerinin sayısı nisanda yüzde 11,6 azalarak 476 milyona gerilemişti.

Çin'de Didi, Baidu ve Alibaba'nın mobil uygulamaları aracılığıyla 270 şirket mobil taksi hizmet veriyor. Ülkede cep telefonu uygulamalarını kullanmadan sokakta taksi bulmak neredeyse imkansız. Özel aracını taksi hizmeti veren şirketlere kaydettirerek kendi hesabına çalışan sürücüler dışında eyalet ve şehirlerin resmi taksi şirketleri de çevrim içi faaliyet gösteriyor.

REKLAMI KAPAT X