Çin'de 'Sıfır-Covid' politikasına karşı protestolar alevlendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin'de 'Sıfır-Covid' politikasına karşı protestolar alevlendi
Doviz.com
28.11.2022 13:34

Hafta sonu Çin'in dört bir yanında, “Sıfır-Covid” politikası nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan gruplar protesto gösterileri düzenledi.

Çin'de son üç gün içinde öğrenciler, birçok üniversitede protesto gösterileri düzenledi. Pekin, Şangay, Wuhan ve Lanzhou gibi şehirlerde de insanlar sokaklara döküldü.

People's Daily gazetesi ise, pazartesi günü Covid-19 kontrollerinin daha hedefe yönelik ve etkili hale getirilmesi gerektiğine dair bir yazı yayımladı.

Çin ise, Sıfır-Covid önlemlerine yapılan eleştirileri sosyal medya uygulamalarına sansür getirerek engellemeye çalıştı.

Gösteriler ilk olarak, Urumçi kentinde aylardır kapalı olan bir bölgedeki binada çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başladı.

İddialara göre, Covid-19 kontrolleri bölge sakinlerinin ve kurtarma görevlilerinin hayat kurtarma çabalarına da engel oldu.

Ölümlere tam olarak neyin neden olduğu belirlenemese de, bu gelişmeden sonra yerel yetkililer Covid-19 riskinin azaldığını açıklayarak kontrolleri gevşetmeye başladı.

Ancak, cumartesi günü Şangay'da ölümler için tutulan nöbet, Covid-19 kısıtlamalarına ve iktidardaki Çin Komünist Partisi'ne karşı bir protestoya dönüştü. Bazı videolarda Devlet Başkanı Xi Jinping'e istifa etmesi yönünde çağrıların geldiği ve polislerin bazı protestocuları tutukladığı da görüldü.

Çin’de vakaların artması daha fazla Covid-19 kısıtlamasına yol açarken, bu ayın başlarında hükümetin politika değişikliği yapmaya çabalaması kademeli olarak gevşeme umutlarını artırmıştı. Ancak yaklaşık üç yıldır süren kısıtlamalar ekonomiyi de aşağı çekti. Genç işsizlik bu gelişmelerin ardından ülkede %20 seviyelerine yaklaştı.

REKLAMI KAPAT X