Çin’deki belirsizlikler büyümeyi yavaşlatabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin’deki belirsizlikler büyümeyi yavaşlatabilir
Doviz.com
27.10.2022 15:38

Shu Jueting, Çin ekonomisinin dördüncü çeyrekte dış talebin yavaşlaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, belirsizliklerin Çin'in dış ticaretteki büyümesini yavaşlatmaya devam edebileceğini söyledi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shu Jueting, perşembe günü yaptığı açıklamada, dünya ekonomisi ivme kaybederken, ticaret ortamının Çin içinde giderek daha karmaşık hale geldiğini söyledi.

Jueting ayrıca, "Dördüncü çeyreğe bakıldığında, dış talebin yavaşlama riskinin artması bekleniyor." dedi.

Çin'in ihracatı, eylül ayında bir önceki yıla kıyasla %5,7 artarak nisan ayından bu yana en düşük artış hızı yaşandı. İthalat ise %0,3'lük zayıf bir artış göstererek %1,0'lik büyüme tahminlerinin altında kaldı.

Bu durum, dünya genelinde enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan parasal sıkılaştırmanın küresel ekonomik büyümeyi sınırlandırdığı bir döneme denk gelmesi sebebiyle Çin ekonomisini zorladı.

Jueting ise, zorluklara rağmen Çin ve diğer ülkeler arasındaki ticaretin istikrarlı bir şekilde büyümesi için hala koşulların elverişli olduğunu, belirtti.

Çin’in “Sıfır-Covid” stratejisi, hizmet sektörü gibi pandemi kısıtlamalarına karşı özellikle hassas olan sektörleri ise fazlasıyla daralttı.

Jueting konuyla ilgili, "Tüketim piyasası toparlanma ve büyüme eğilimini sürdürüyor ancak Covid-19 salgınları da dahil olmak üzere beklenmedik faktörler nedeniyle inşaat yapı malzemeleri, catering ve konaklama gibi sektörler hala büyük bir baskı ile karşı karşıya bulunuyor." ifadesini kullandı.

Jueting ayrıca, politika desteğinin yürürlüğe girdikçe, tüketimin de sektörler genelinde toparlanmasını beklediğini, belirtti.

Tüketimin bir göstergesi olan Çin'in perakende satış verileri geçen ay %2,5 artarak %3,3'lük artış beklentilerinin altında kalmıştı. Beklentilerin altında gelen bu veri, hala kırılgan olan iç talebin bir göstergesi olarak karşımıza çıktı.

Ekonomistler ise, ekonominin toparlanma belirtisi göstermesinin uzun vade de kalıcılığının olmayacağını düşünüyor. Gerçek bir toparlanmanın ancak, Covid-19 kısıtlamalarından vazgeçilmesi ve küresel durgunluk risklerinin azalmasıyla mümkün olacağını belirtiyor.

Ekonomistlerin katıldığı bir ankete göre, 2022 yılının sonunda Çin ekonomik büyümesinin, %5,5 olan resmi hedefin altında gelerek, %3,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X