Çin'den Arjantin'e karşı swap hamlesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin'den Arjantin'e karşı swap hamlesi
Doviz.com
21.12.2023 17:20

Arjantin'in yeni seçilen Devlet Başkanı Javier Milei hükümetinin ilişkileri sürdürmeye yönelik açık bir tutum alana dek Çin'in iki ülke arasındaki döviz takas anlaşmasını askıya aldığı ileri sürüldü.

Arjantin'de yayın yapan Infobae internet sitesinin haberine göre Pekin yönetimi, Çin ile Arjantin arasında 2009'da imzalanan ve her yıl 6,5 milyar dolar tutarında yuan-peso takasına olanak sağlayan anlaşmanın yenilenmesini erteledi.

Çin'in Buenos Aires Büyükelçiliği, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin ise Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında "Arjantin ile eşitlik ve karşılıklı fayda temelinde iş birliğine bağlı olduklarını" söyledi.

Anlaşma, dolar rezervi açığı nedeniyle uluslararası borçlanmada bu türden takaslara ihtiyaç duyan Arjantin açısından kritik önem taşıyordu. Bu kapsamda Arjantin'in önceki Ekonomi Bakanı Sergio Massa, ekimde Pekin'i ziyaretinde Çinli muhataplarından anlaşmanın yenilenmesini talep etmişti. Massa, Milei'ye karşı yarıştığı devlet başkanlığı seçimlerini ise kaybetmişti.

Yeni seçilen Devlet Başkanı Milei'nin de 10 Aralık'ta göreve başlamasının ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki anlaşmaların sürdürülmesini istediği ifade edilmişti.

Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino, "Şi'nin özel temsilcisi" sıfatıyla Milei'nin yemin törenine katılan Çin Ulusal Halk Kongresi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Vu Veyhua ile yaptığı görüşmede de döviz takas anlaşmasının yenilenmesi çağrısında bulunmuştu.

Arjantin'in ikinci el F-16'ları satın alma planının ardından geldi

Çin'in döviz takas anlaşmasını askıya aldığı iddiası, Arjantin'in Danimarka'dan ABD yapımı ikinci el F-16 savaş uçakları satın alma planlarının ardından geldi. Satış henüz doğrulanmasa da Arjantin Savunma Bakanı Xavier Julian Isaac'ın Milei'nin bu konudaki niyetini hava kuvvetlerine ilettiği bildiriliyor.

İLGİLİ HABER Arjantin pesosu, dolar karşısında %50'den fazla devalüe edilecek Arjantin, mali krizle mücadele kapsamında Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 50'den fazla devalüe edeceğini ve kamu harcamalarının kısılacağını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X