Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü
Doviz.com
18.04.2023 09:57

Çin ekonomisi, Covid-19 tedbirlerinin kaldırıldığı ve ekonominin yeniden açıldığı 2023’ün ilk çeyreğini beklentilerin üzerinde bir büyüme ile tamamladı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2023 ilk çeyrekte büyüme son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

İlk çeyrekte Çin ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 büyürken, ekonomistler ise yüzde 4 büyüme bekliyordu. 2022'nin son çeyreğinde ise büyüme yüzde 2,9 olmuştu.

2023 ilk çeyrekte GSYH bir önceki çeyreğe göre de yüzde 2,2 büyüdü.

ING'nin Çin Başekonomisti Iris Pang ise 2023'ün tamamı için büyüme hedefini yüzde 5,0 olarak belirleyen Çin hükümetinin bu hedefe ulaşmak için altyapı yatırımlarına hız vermesi gerektiğini söyledi. İkinci çeyrek için GSYH büyüme tahminini yüzde 6,0 olarak ortaya koyan Pang, 2023'ün tamamı için büyüme tahminini yüzde 5 olarak koruduğunu da ifade etti.

"Büyüme ikinci çeyrekte ciddi şekilde hızlanacak"

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Sözcüsü Fu Linghui ise Çin ekonomisinde büyümenin ikinci çeyrekte, geçen yılın düşük bazından kaynaklı olarak, ilk çeyreğe göre ciddi şekilde hızlanacağını söyledi.

İlk çeyrekte büyümenin beklentilerin üzerinde geldiğini, ancak Çin'in iç talebinin hala yetersiz olduğunu ifade eden Fu, bununla birlikte üretim için talepte bir toparlanma gözlendiğini, istihdam ve fiyatların genel olarak istikrarlı olduklarını da belirtti.

Fu, uluslararası ortamın da karışık ve dış talepte büyümenin hala belirsiz olduğunu da vurguladı.

Etiketler: Çin GSYİH büyüme ING
REKLAMI KAPAT X