Çin'in devlet bankalarından zayıflayan yuana yeni müdahale

Okuma Süresi: 1 Dakika
Çin'in devlet bankalarından zayıflayan yuana yeni müdahale
Doviz.com
17.10.2022 11:11

Çin'in devlet bankaları pazartesi günü zayıflayan yuanı savunmak için yüksek miktarda ABD doları satarak müdahalelerini artırdı.

Reuters'a konuşan altı bankacılık kaynağı, ülkenin önde gelen devlet bankalarının vadeli piyasada yuan ile ABD doları takas ettiğini ve bu dolarları spot piyasada sattığını, bunun Çin tarafından 2018 ve 2019'da da kullanılan bir taktik olduğunu söyledi.

Piyasa işlemleri hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynaklar, satışların yuanı istikrara kavuşturmayı amaçladığını, takasların dolar tedarikine yardımcı olduğunu ve vadeli işlemlerde yuan fiyatını sabitlediğini söyledi.

Yuan bu yıl dolar karşısında %11,6 değer kaybetti. Yuan an itibarıyla, dolar başına 7,2022 civarında işlem görüyor.

Devlet bankaları Çin'in döviz piyasasında genellikle merkez bankası adına işlem yapıyor, ancak kendi amaçları için de işlem yapabiliyor ya da kurumsal müşterileri için emirleri yerine getirebiliyorlar.

Üçüncü bir kaynak ise devlet bankalarının işlemlerinin, ülkenin yakından takip edilen 3 trilyon dolarlık döviz rezervlerine müdahale edilmeyecek şekilde yönetildiğini belirtti.

Çin, 2015'teki ekonomik gerileme sırasında yuanı destekleyen 1 trilyon dolarlık rezervi tüketmiş ve resmi rezervlerdeki keskin azalma büyük eleştirilere neden olmuştu.

REKLAMI KAPAT X