Çin, iPhone yasağını genişletiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin, iPhone yasağını genişletiyor
Doviz.com
07.09.2023 10:59

Çin, kamu kurumlarına yönelik getirdiği iPhone yasağını genişletiyor. Buna göre birçok kurumun personele iPhone'larını işe getirmemelerini söylediği bildiriliyor.

Çin, hassas departmanlarda iPhone kullanımına yönelik yasağı devlet destekli kurumlara ve devlet şirketlerine genişletmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABER Çin'den kamu çalışanlarına iPhone yasağı ABD'nin ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei cihazlarının satışını ve Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamasının ardından benzer bir hamle de Çin'den geldi.

Konuya hakim kaynaklar, Wall Street Journal’ın dünkü haberini doğrulayarak, birçok kurumun personele iPhone’larını işe getirmemeleri yönünde talimat vermeye başladığını söyledi.

Buna ek olarak, kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Pekin’in bu kısıtlamayı devlete ait işletmeleri ve hükümet kontrolündeki diğer kuruluşları da kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığını söyledi.

Neden yasak geldi?

Yasak, Pekin’in Amerikan yazılım ve donanımlarına olan bağımlılığını azaltma çabasının ve hassas ortamlarda yabancı teknoloji kullanımını bitirme projesinin bir parçası.

Öte yandan bu yasak, Apple’ın gelirinin yaklaşık beşte birini sağladığı ve milyonlarca Çinliyi istihdam eden fabrikalara ev sahipliği yapan pazardaki konumunu tehdit ediyor. Ayrıca Çin dünyadaki iPhone’ların çoğunun üretildiği ülke olarak biliniyor.

Kaynaklara göre, kaç kurumun kişisel cihazlara kısıtlama getirebileceği belli değil. Konu ile ilgili henüz resmi veya yazılı bir tedbir de alınmadı. Devlet kuruluşlarının yasakları uygulama konusunda farklılık göstereceği düşünülüyor.

Apple hisseleri düştü

Diğer yandan Çin’in aldığı karar Apple hisselerinde de düşüşe neden oldu.

Buna göre, New York’ta Apple hisseleri günlük yüzde 3,6 kayıpla 4 Ağustos’tan bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Apple, teknoloji hisselerindeki daha geniş yükselişin bir parçası olarak bu yıl yüzde 46 kazanç sağlamıştı.

Etiketler: Çin iPhone yasak Apple
REKLAMI KAPAT X