Çin menşeli oto ithalatında düzenlemeye gidildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Çin menşeli oto ithalatında düzenlemeye gidildi
Doviz.com
05.07.2024 09:11

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre yatırım teşvikle yapılan Çin menşeli oto ithalatı ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Cumhurbaşkanı kararıyla 7 Haziran'da Çin menşeli oto ithalatına getirilen ve sonraki kararla "ek mali yükümlülük" olarak nitelenen yüzde 40 veya 7 bin dolar ek vergiye ilişkin düzenleme yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, uygulanan söz konusu ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Karar ise bugünden itibaren yürürlülükte olacak.

Kaynak: Resmi Gazete

Ne anlama geliyor?

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci de karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları aktardı:

"Anlamı şu; Çinliler eğer Türkiye'de yatırım yaparsa, gümrük vergilerinden muaf olacaklar. Yem atmışlar yani..."

Bir başka paylaşımında ise Özpeynirci, "Bu arada daha önce de; teşvik kapsamında gümrük vergisinden muaf olanlar ithalatta ek gümrük vergisi ödemiyordu. Bu karar zaten vardı. Ama iki gün önce hatırlarsınız 'ek vergi'nin adını değiştirip 'ek mali yükümlülük' diye değiştirince, bu şekilde bir düzeltme yapılması durumu eski haline getiriyor." ifadelerini kullandı.

Çin menşeli otomobillere yüzde 40 ek vergi getirilmişti

Geçen ay Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Çin menşeli otomobillerden yüzde 40 ek vergi alınması kararı alınmıştı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da düzenlemenin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Açıklamada şöyle denilmişti:

"Yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve korunmasını teminen, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ile cari açık hedeflerimiz dikkate alınarak, aynı zamanda yurtiçinde yatırım ve üretimi teşvik etmek amacıyla, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Haziran 2024 tarihli ve 8639 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerinin Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanlarının ithalatında “İthalat değerinin %40’ı veya 7.000 ABD Dolar/adetin yüksek olanı uygulanır” şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştır."

İLGİLİ HABER Çin menşeli otomobillerin ithalatına ek gümrük vergisi getirildi Ticaret Bakanlığı, yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması ile yurt içine yatırımların özendirilmesi amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verdi.
REKLAMI KAPAT X