Çin yönetimi, otomobil üreticilerinden gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin yurt dışına çıkarılmamasını ve ülke dışında sadece montaj yapılmasını istedi.
Türkiye, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım planıyla dış yatırımlar açısından kritik bir adım atarken, Çin'den gelen son haberler özellikle teknoloji transferi konusunda soru işaretlerinin artmasına neden oldu.
Bloomberg'in haberine göre Çin yönetimi, otomobil üreticilerine gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin ülkede kalmasını sağlamaları çağrısında bulundu.
Buna göre Bloomberg'e konuşan kaynaklar, bir aracın önemli parçalarının Çin’de üretilip son montaj aşaması için üretim yapılan ülkelere gönderilmesinin istendiğini aktardı.
Bu çağrı ise BYD ve Chery gibi şirketlerin İspanya’dan Tayland ve Macaristan’a kadar birçok ülkede fabrika kurma planlarının yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
Türkiye de halihazırda ülkede fabrika yatırımı için farklı şirketlerle müzakereler yürütüyordu.
Teşvikler sonrası Çinli firmaların Türkiye'ye ilgisi artmıştı
Çin'in elektrikli araç konusunda ilk sırada yer alan üreticisi BYD, temmuz ayında Türkiye'de bir milyar dolarlık yatırım için yatırım anlaşması imzalamıştı.
BYD yetkililerinden gelen açıklamalarda yatırım sonucunda ortaya çıkacak tesisin yıllık 150 bin araç kapasiteli olacağı belirtilmişti. Aynı zamanda Türkiye'de şirketin Ar-Ge merkezi kurması da öngörülmüştü.
BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li, AA'ya yaptığı açıklamalarda fabrikada 8-12 model üretmeyi planladıklarını belirtmişti.
Manisa'daki araziyi çok beğendiklerini söyleyen Li, "Burada yerel bir Türk şirketi gibi olacağız" açıklamalarında bulunmuştu.