Çinli otomobil devi Türkiye’ye yatırım kararını askıya aldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Çinli otomobil devi Türkiye’ye yatırım kararını askıya aldı
Doviz.com
12.02.2024 09:52

Türkiye'de yatırım planlayan Çinli otomotiv devi Great Wall, sık değişen regülasyonlar ve artan işçilik maliyetlerini öne sürerek yatırım kararını askıya aldı.

Türkiye’de yatırım yapması için kamu nezdinde yoğun temasların yürütüldüğü Çinli markalardan biri olan Great Wall, geçen perşembe ülkedeki yatırım kararını sık değişen regülasyonlar ve artan işçilik maliyetlerini öne sürerek askıya aldığını bildirdi.

Çinli markanın yatırım kararından vazgeçmesinde, Çin’den ithal edilen araçlara çeşitli ek vergiler getiren hükümet, son olarak yayımladığı bir tebliğ ile bu ülkeden gelen elektrikli araçlara 7 farklı bölgede en az 20 servis noktası kurma zorunluluğu gibi bir takım şartlar getirilmesi etkili oldu.

Ekonomim'den Aysel Yücel'in haberine göre, tebliğde belirsizliğin giderilmesi beklenen pek çok konu var. Great Wall Motors’un yatırımı askıya almasındaki bir diğer önemli neden de elektrikli modellerinin Avrupa’da istenilen başarıyı yakalayamamış olması.

Yatırım yapmayı planlayan Chery, Skywell ve MG gibi diğer markalar ise görüşmelerini sürdürüyor. Ancak bu markalar davet aldıkları Avrupa ülkeleri yerine Türkiye’ye yatırım yapmak için “garanti” ve cazip teşvikler bekliyor.

Küresel otomotiv pazarında agresif büyüme atağına geçen Çin, Japonya’yı geride bırakarak, dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı konumuna ulaşmıştı. Birbiri ardına Türkiye’de satışa başlayan Çinli markalar, iç pazarda yerli üreticilerden pay kaparak hızlı yükselişe geçti. Bu gelişmeye paralel Türk otomotiv sanayisi yıllar sonra ilk kez 2023 yılında dış ticaret açığı verdi. Çin’in bu agresif büyümesinden kaçışı mümkün görmeyen yerli sanayiciler, Uzakdoğulu rakiplerinin Türkiye’de üretim yapmasını tek çıkış olarak görüyor. Bu konu kamunun da önemli gündemi haline geldi. Bir yandan Çin’den ithalatı yavaşlatmak için çeşitli yasal düzenlemelere imza atan hükümet yetkilileri, diğer yandan da Çinli markaları Türkiye’de fabrika yatırımına teşvik etmek için bir süredir yoğun temaslar yürütüyor. 

Skywell, teşvik detayları için randevu aldı

Türkiye’ye yatırım için en somut adımı atan marka Türkiye’de Ulu Motor distribütörlüğünde satış yapan Skywell olmuştu. Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş, geçen aralık ayında Türkiye’de batarya elektrikli araç üretimi için fabrika kurma planlarını resmi olarak duyurmuştu. Fizibilite çalışmalarını tamamlayan Bilişim Vadisi’ne girerek bir ekip de kurmuştu. Markaya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Skywell yetkilileri yarın (Salı) ilgili bakanlık yetkilileriyle olası teşvikler konusunda görüşme yapacak. Çinli marka, teşviklerin beklentilerini karşılaması durumunda daha hızlı aksiyon alacak.

Chery'e iyi niyet mektubu

Sektör kaynaklarının verdiği bir diğer bilgiye göre, bakanlık yetkilileri geçen hafta Chery yetkililerine bir niyet mektubu vermiş. Mektupta, Chery’nin Türkiye’de yatırım yapması durumunda hangi teşviklerin verileceği sıralanmış.

AB ülkeleriyle sıkı pazarlık

MG’nin geçen cuma düzenlenen basın toplantısında konuşan Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin ise SAIC’in Türkiye’de üretim yapma planlarına yönelik açıklama yaptı.

Dağtekin, “Bu konuyla ilgili iki senedir temposu artan bir şekilde çalışıyoruz. Son üç ayda biraz daha hızlandı ve Türkiye’de SAIC’in fabrikalarından birini, üretim tesislerinden birini kurmak için çabalıyoruz. Bunun ötesinde, olumlu ya da olumsuz bir şey söylemem biraz spekülatif olur ama olumsuz giden bir şey yok” diye konuştu.

BYD Macaristan’ı seçti

Avrupa ve Türkiye pazarına geçen yıl giriş yapan Çinli BYD ise fabrika yatırımı için Aralık 2023’te Macaristan’ı seçmişti.

İLGİLİ HABER BYD'nin Avrupa'daki fabrikasını nereye kuracağı belli oldu Çinli elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD, Avrupa'daki ilk elektrikli otomobil üretim fabrikasını Macaristan'da kurma kararı aldı.
REKLAMI KAPAT X