COVID kabusu geri döndü: Yeni varyant, Eris

Okuma Süresi: 2 Dakika
COVID kabusu geri döndü: Yeni varyant, Eris
Doviz.com
14.08.2023 12:22

Geçtiğimiz şubat ayında Çin’de görülen COVID virüsünün yeni varyantı EG.5, nam-ı diğer Eris’in bugün 51 ülkeye yayıldığı bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü ise ülkelere EG.5 vakalarını takip etmelerini tavsiye etti.

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp, kısa süre içinde küresel salgına dönüşen ve 2022’de kademeli olarak sona eren koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir endişe başladı.

Dünya gazetesinden Emre ERGÜL’ün aktardığına göre, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), COVID virüsünün yeni varyantı EG.5’i, nam-ı diğer Eris’i, resmen ilan etti ve tüm ülkeleri EG.5 vakalarını takip için uyardı. EG.5, ilk olarak bu yılın şubat ayında yine Çin’de tespit edildi.

Batı basınına göre, Amerika’daki ilk Eris vakası nisan ayında kayıtlara geçti. Eris, bugün aralarında Güney Kore, Japonya, Kanada, Avustralya, Singapur, İngiltere, Fransa, Portekiz ve İspanya’nın da olduğu 51 ülkeye yayılmış durumda. Eris’in COVID’in Omikron varyantlarından daha tehlikeli olduğunu ve daha hızlı yayıldığını söyleyen WHO yetkilileri, “Halk sağlığı için bir risk oluştursa da küresel bir salgın tehdidi şu an görünmüyor” diye konuştu.

Eris’in belirtileri neler?

Öksürük, boğaz ağrısı, burun akması, hapşırma, bitkinlik, baş ağrısı, kas ağrıları ve koku alma duyusunun değişmesi.

Kendinizi EG.5’ten nasıl korursunuz?

Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamalısınız, hastayken evde kalmalısınız, hasta insanlarla temastan kaçınmalısınız, bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız, kalabalık, kapalı alanlarda maske takmalısınız, öksürür ve hapşırırken ağzınızı kapatmalısınız.

Etiketler: Covid-19 EG.5 Eris WHO virüs
REKLAMI KAPAT X