Cumhurbaşkanı Erdoğan istihdamı artırmak için atılacak adımları açıkladı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Cumhurbaşkanı Erdoğan istihdamı artırmak için atılacak adımları açıkladı
Doviz.com
04.02.2025 14:27

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdamı artırmak amacıyla 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında atılacak adımları açıkladı. Buna göre üniversite öğrencileri için İŞKUR Gençlik Programı'nı bugün itibarıyla devreye aldıklarını belirten Erdoğan, programa ayda 5 gün katılacak öğrencilere 5 bin 415 TL, 14 gün katılacak öğrencilere ise yaklaşık 15 bin 162 TL tutarında destek verileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım ve İŞKUR Gençlik Programının Başlatılması Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

"Çalışan, üreten, bu toprakların her bir karışına değer katan her bir vatandaşımıza saygılarımı, sevgilerimi iletiyorum. Güçlü devletler, güçlü milletlerle, güçlü milletler de bilgi ve emek sahibi kimselerle var olur. Ter dökmeden istikbal ve istiklalin hayali dahi kurulamaz. Ataların dediği gibi emek olmadan yemek olmaz. Geleceği hak etmek istiyorsak, evvela bugünün hakkını vermek mecburiyetindeyiz.

Türkiye Yüzyılı hedeflerimize en kısa sürede ulaşmak istiyorsak tüm ülke olarak çalışmak zorundayız. Çalışana ücretini teri kurumadan verin emri bu konudaki en önemli referans kaynağımızdır.

Yarınlara çok daha güçlü bir Türkiye mirası bırakmak hem devletimizin hem de milletimizin en büyük sorumluluğudur. Herkesin kendisini güvende ve emniyette hissettiği bir Türkiye bizim öncelikli gündemimiz oldu.

Türkiye’nin önündeki engelleri tek tek ortadan kaldırdık. Ülkemizin büyüme ve kalkınma sürecine hız verdik. Üretim ve istihdamı, ekonomi ve maliye politikamızın merkezine yerleştirerek büyüme ve kalkınma adımlarımızı sürdürülebilir hale getirdik.

9 Şubat 2024’te hayata geçirdiğimiz İş Pozitif projemizle 833 bin 366 kadını çalışma hayatına kazandırdık.

Geçtiğimiz ay başlattığımız nitelikli iş gücü yetiştirme programından 1217 kişi istifade etti. 3 bin 405 kişi mesleki eğitim kurslarımızdan yararlandı.

Son 1 yıllık verilerde, 2023 Kasımına göre işgücümüzün 35 milyon 820 bin kişiye ulaştığını görüyoruz. İstihdam sayımız 32 milyon 748 bine yükseldi. İşsizlik oranımız 0,4’lük düşüşle 8,6’ya geriledi. Kadın işgücümüzü 429 bin, istihdamımızı da 397 bin artırdık. Kadın işgücüne katılma oranımızı 1.1 puan, kadın istihdam oranımızı 1 puan artırdık.

Öğrencilere 15 bin 162 TL destek 

Üniversite öğrencilerimiz için hazırladığımız İŞKUR Destek Programımızı bugün itibarıyla başlatıyoruz.

İŞKUR Gençlik Programı ile gençlerimiz bir yandan üniversitedeki eğitimlerini sürdürürken diğer yandan kendilerini geliştirebilecekleri pek çok alanda bu programa dahil olabilecek. Katılacakları Ar-Ge faaliyetleri akademik ve bilimsel projeler gibi birbirinden farklı alanlarda bilgi ve deneyim kazanacaklar. Program, haftalık azami 3 güne kadar kısmi katılım modeliyle uygulanacak. Hane gelirleri asgari ücreti 3 katının altında kalan öğrencilerimiz faydalanacak.

Günlük 1083 TL’lik ödeme ile programa ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 TL, 14 gün katılacak öğrencilerimize ise yaklaşık 15 bin 162 TL tutarında destek vereceğiz. 

Katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerini biz karşlayacağız. Toplam 1 milyon üniversiteli gencimizin istifade etmesini planlıyoruz. Öğrencilerimiz ve üniversitelerimiz için hayırlı, uğurlu olsun.

2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi

2025-2028 ulusal istihdam stratejisi ve eylem planlarımız içerisinde 4 temel politika alanı çerçevesinde belirlenen hedefler ve 90 eylem maddesi bulunuyor.

1- İşgücü piyasalarında yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunun geliştirilmesi:

Strateji belgemizin ilk politika alanı iş gücü piyasalarında yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunun geliştirilmesidir. Türkiye beceri ekosistemi güçlendirilecek.

Yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin çalışma hayatına etkileri fırsat ve risklerin tamamı göz önüne alınarak belirlenecek. Adil geçiş politikaları oluşturulacak. Sektörel ve bölgesel düzeyde beceri uyumunun sağlanmasına yönelik istihdam politikalarının etkinliği artırılacak. 

2- Kapsayıcı istihdamın geliştirilmesi:

24 eylem maddesi ile kadınların, engellilerin, yaşlıların iş gücü piyasasına katılım ve istihdam oranları artırılacak. Çalışma hayatında kadın erkek fırsat eşitliği güçlendirilecek iş gücü piyasası dinamikleri dikkate alınarak uluslararası iş göçü kapsamında yer alan kişilerin çalışma hayatı ile bağları sıkılaştırılacak. Kadınların iş gücüne dahil edilmesini desteklemek amacıyla iş yaşam dengesi politikaları yeniden belirlenecek. 

Yabancı işgününün kayıtlı istihdamı desteklenecek. Kadınların işgücüne dahil olmasını desteklemek amacıyla işgücü politikaları yeniden belirlenecek. Gençlerimizin işgücü piyasasında daha etkin olması için eğitim ve istihdam arasındaki irtibat desteklenecek.

3- Sosyal koruma ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi:

Strateji belgemizin üçüncü politika alanı sosyal koruma ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesidir. Eylem planımızdaki 18 eylem maddesi ile çalışma hayatında temel hakların korunması sağlanacak ayrımcılıkla mücadele edilecek ve insan onuruna yakışır şekilde işler hale getirilecek.

Kayıt dışı istihdamın önüne geçilecek sosyal güvenlik sistemi daha kapsayıcı hale getirilecektir. Engelli vatandaşlarımızın iş gücüne katılımın teşvik etmek amacıyla iş yerlerindeki fiziki ve sosyal erişilebilirlik konularındaki farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalar desteklenecek. 

Çalışma hayatında temel hakların korunması sağlanacak, ayrımcılıkla mücadele edilecek, kayıt dışı istihdamın önüne geçilecek. Kayıtlı istihdamı teşvik eden birçok faaliyet gerçekleştirilecek.

4- Kırsal bölgelerde sürdürülebilir istihdamın geliştirilmesi:

4’üncü ve son temel politika alanı kırsal bölgelerde sürdürülebilir istihdamın geliştirilmesidir. Bununla kırsal bölgelerde ekonomik çeşitliliğin ve istihdamın artırılması suretiyle kıran kente göçün kontrol altına alınmasını hedefliyoruz. Bu bölgelerdeki kamu hizmetlerinin geliştirilmesini, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve hayat şartlarının iyileştirilmesini amaçlıyoruz. "

REKLAMI KAPAT X