Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel sistem meşruiyet krizi yaşıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel sistem meşruiyet krizi yaşıyor
Doviz.com
27 Mart 2026 11:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası sistemde yaşanan meşruiyet krizine dikkat çekerek STRATCOM Zirvesi 2026 kapsamında küresel iş birliği mesajı verdi. Gazze'deki insani trajedilerin sona ermesi için hakikatin korunması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin barış odaklı kararlı duruşunu sürdüreceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası sistemde kopuş, krizler, anlatılar ve düzen arayışı temasıyla düzenlenen STRATCOM Zirvesi 2026 programına bir video mesaj gönderdi.

Zirvenin hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Liderlik diplomasisinden dijital dönüşüme, çatışma çözümünden küresel iklim yönetişimine, göç ve sosyal politikalardan kriz yönetimine, iki gün boyunca çok geniş bir yelpazede tertiplenecek panel ve oturumların tüm insanlık için faydalı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum. Fikirleri, tespitleri, teklif ve değerlendirmeleriyle zirveye yapacakları kıymetli katkılardan ötürü katılımcılara şimdiden şükranlarımı sunuyorum. Çerçevesi, muhtevası ve etki çapı her geçen yıl genişleyen bu organizasyonu başarıyla düzenleyen İletişim Başkanlığımıza ayrıca tebriklerimi iletiyorum."

Uluslararası sistemin yaşadığı meşruiyet krizi

İkinci Cihan Harbi sonrası galipler eliyle tesis edilen uluslararası sistemin neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşadığını belirten Erdoğan, sistemin temelini teşkil eden kurum, kural ve değerler manzumesinin günden güne işlevini yitirdiğine dikkat çekti.

Güç rekabetinin enerji, teknoloji ve ticaret gibi farklı alanlara yayıldığı, sorunların diyalog yerine silahla çözülmeye çalışıldığı, soykırımların, savaşların ve krizlerin giderek daha da tırmandığı zorlu bir dönemden geçildiğini vurgulayan Erdoğan, mesajını şu sözlerle sürdürdü:

"Gazze’de olduğu gibi hepimizin yüreğini sızlatan trajedilerin sona ermesi; bölgemiz başta olmak üzere tüm dünyada barış, huzur ve istikrarın yeniden temin edilmesi geçmişte hiç olmadığı kadar önemlidir."

Hakikat gün gibi ortadayken gerçekleri tahrif etmek üzere kurgulanan yeni ve sahte anlatıların önüne geçebilmek için iletişim ve iş birliği mekanizmalarının bugün daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, devlet ve hükümetlerin yanı sıra akademisyenlerden sivil toplum ve düşünce kuruluşlarına kadar uluslararası aktörlerin daha fazla inisiyatif almasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin izleyeceği yola dair kararlılığını paylaşan Erdoğan, mesajını şu cümlelerle tamamladı:

"Türkiye olarak insani değerleri ve adaleti merkeze alan ilkeli, kararlı ve barış odaklı duruşumuzu sürdürmeye; yalnızca bölgemizde değil, tüm dünyada huzur ve güvenin yeniden inşa edilmesi için tüm imkanlarımızı seferber etmeye kararlılıkla devam edeceğiz."

İLGİLİ HABER Erdoğan: Savaşın bölge ülkeleri arasında yıpratma savaşına dönmesini istemiyoruz Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizi bu ateş çemberinin dışında tutmakta kararlıyız. Savaşın bölge ülkeleri arasında yıpratma savaşına dönüşmesini asla istemiyoruz” dedi.
REKLAMI KAPAT X