Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "vergilere" yönelik açıklama

Okuma Süresi: 2 Dakika
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan
Doviz.com
08.08.2023 11:48

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi reformu konusunun işçi ve işveren kesiminin ortak talebi olduğunu belirterek, "doğrudan vergilerin artırılması ve dolaylı vergilerin azaltılmasına" sıcak baktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program ile ilgili açıklamada bulundu.

Buna göre Yılmaz, işçi ve işveren kesimin vergide reform taleplerini desteklediğini belirterek, "Önünüzdeki dönemde bu yönde bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi.

Orta Vadeli Programın (OVP) eylül ayının ilk 10 günü içinde açıklanacağını söyleyen Yılmaz, "İstişarelerin bir kısmını bitirdik. Şimdi önümüzde tarım ve finans kesimi ile görüşme var. TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) ve Birlik başkanlıklarıyla tarihini tam belirleyemedik. Finans kesimiyle Cuma günü İstanbul Finans Merkezi'nde görüşeceğiz" açıklamasında bulundu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz ayrıca şunları söyledi:

"Değişik kesimlerin beklentilerini alarak OVP'yi şekillendireceğiz"

"Orta Vadeli Program'ın teknik boyutunu Strateji Bütçe Başkanlığımız yürüyor. Onların sonuçlarını Ağustos'un son günlerinde dinleyeceğiz, tartışacağız. Bu teknik tarafı. Önceki Orta Vadeli Programlardan farklı olarak bu sene bir taraftan da istişareler yapıyoruz. Çünkü yeni bir döneme girdik, yeni bir hükümet kuruldu dolayısıyla yeni bir dönemdeyiz. Bu döneme 'Türkiye Yüzyılı' diyoruz. Bu yeni döneme ilişkin değişik kesimlerin beklentilerini, önceliklerini alarak OVP'yi şekillendireceğiz. Bu da OVP'yi, geçmiş Orta Vadeli Programlardan ayırt edici bir vasıf olacak. Orta Vadeli Program'ı üçayaklı düşünebilirsiniz; Para politikasının genel çerçevesi var; detayları Merkez Bankası'nın uhdesinde. Maliye politikasının detayları var. Orta Vadeli Program'da bütçe, bütçedeki rakamların hepsi var.

Programda enflasyona ilişkin hedefler olacak mı?

Orta Vadeli Program'da büyümeyi, istihdamı, enflasyona ilişkin hedefleri hükümet ve Merkez Bankası zaten birlikte belirler. Son bir güncelleme oldu, zaten dolayısıyla bundan sonra büyük bir güncelleme beklememek gerekir. 2026 perspektifinde yapacağız. Dolayısıyla 2025'e kadar belki küçük güncellemeler ama asıl 2026 OVP ile netleşmiş olacak ve orada da perspektifimiz tek haneli enflasyon.

Vergi reformu olacak mı?

'Vergiye yeniden bakılsın, doğrudan vergiler artsın, dolaylı vergiler azalsın' gibi talepler hem işçi hem işveren kesiminin ortak talebi. Ben de destekliyorum tabii. Önünüzdeki dönemde bu yönde bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Buna vergi artışı-azalışı değil, vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim."

REKLAMI KAPAT X