Danimarka’dan inek başına 100 Euro karbon vergisi alma planı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Danimarka’dan inek başına 100 Euro karbon vergisi alma planı
Doviz.com
26.06.2024 10:13

Küresel emisyonların yüzde 11'ini oluşturan hayvancılık, Danimarka'nın da radarında. Bu kapsamda ülkenin inekler için karbon vergisi almaya hazırlandığı bildirildi.

Danimarka, tarıma yönelik karbon vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Eğer plan uygulamaya geçerse ülke, dünyada ilk olacak.

Financial Times'ın haberine göre, tarıma yönelik dünyanın ilk karbon vergisi uygulamasına göre inek yetiştiricilerinden ineklerinin her biriden kaynaklanan sera gazı emisyonları için yılda yaklaşık 100 Euro alınacak.

Ülkede aylardır ticaret kurumları ve çevre grupları arasında müzakereler devam ediyor.

Geçen pazartesi günü Danimarka'nın iktidar koalisyonu, inekler ve domuzlar da dahil olmak üzere hayvancılıktan kaynaklanan karbondioksit eşdeğeri emisyonlar için ton başına 120 Danimarka Kronu (16 Euro) efektif vergi oranı üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Küresel emisyonların yüzde 11'i hayvancılıktan

İnekler ve koyunlar gibi geviş getiren hayvanlar, sindirim sistemleri aracılığıyla metan gazı üretiyor. Ayrıca yedikleri otlardaki sentetik azotlu gübreler de sera gazları üretiyor. İstatistiklere göre küresel emisyonların yüzde 11'i hayvancılıktan gelirken, bunun neredeyse üçte ikisinin sebebi inekler.

Danimarka Parlamentosu'nun yılın ilerleyen günlerinde vergiyi onaylamak için oylama yapması ve verginin, 2030 yılında uygulamaya konması bekleniyor. Verginin en az ilk iki yıl için yüzde 60'lık bir temel vergi indirimi ile aşamalı olarak uygulanacağı söyleniyor. 2030 yılında ton CO₂ eşdeğeri başına 300 Danimarka Kronu (40 Euro) olan vergi, 2035 yılında 750 Danimarka Kronu'na (100 Euro) çıkarılacak.

Yeşil düşünce kuruluşu Concito'ya göre ortalama bir Danimarka ineği yılda altı ton CO₂ eşdeğeri üretiyor.

Danimarka'nın merkez sol başbakanı Mette Frederiksen, verginin benzer girişimler için bölgesel ve küresel olarak ileriye giden yolu açacağını umduğunu belirtti.

Görüşmelerde yer almayan çiftçi örgütü Bæredygtigt Landbrug ise anlaşmaya ilişkin eleştirilerini paylaştı. Bæredygtigt Landbrug Başkanı Peter Kiær, bu uygulamanın dünyanın en yeşil tarım üreticilerinden biri olan bir ülkede çok ihtiyaç duyulan teknoloji yatırımını engelleyeceğini söyledi ve hükümetin çiftçileri dinlemediğine dikkat çekti.

Ülkenin İklim Bakanı Lars Aagaard da tarımın Danimarka'nın en büyük sera gazı yayıcısı olduğunu söyledi. Aagaard, tarımın yeşil geleceğe katkıda bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Danimarka merkezli süt ürünleri kooperatifi Arla Foods'un Genel Müdürü Peder Tuborgh, vergi rejiminin, emisyonlarını azaltmak için zaten ellerinden geleni yapan organik üreticiler de dahil olmak üzere bazı çiftçileri adil olmayan bir şekilde etkileyebileceğini söyledi.

Yeni Zelanda iptal etti

Yeni Zelanda'da da koyun ve inek çiftçileri için benzer bir vergi uygulaması gündemdeydi. Ancak ülke, bu uygulamayı iptal ettiğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu, çiftçilerin ve toprak sahiplerinin emisyonları için doğrudan ödeme yapmalarını gerektiren seçenekler de dahil olmak üzere, AB çapında bir tarımsal emisyon ticareti sisteminin nasıl kurulabileceğini araştırıyor.

REKLAMI KAPAT X