‘Deepfake’ talebi arttı: Dakikası 20 bin dolara kadar çıktı

Okuma Süresi: 3 Dakika
‘Deepfake’ talebi arttı: Dakikası 20 bin dolara kadar çıktı
Doviz.com
09.05.2023 16:45

Kaspersky uzmanlarına göre, artan talep sonrasında bir dakikalık deepfake video oluşturma ücreti 300 ila 20 bin dolar arasında değişebiliyor.

Kaspersky'nin Kazakistan'da bu yıl 8'incisini düzenlediği Siber Güvenlik Hafta Sonu-META 2023’e katılan sektör temsilcileri, dünya çapındaki dijital tehdit gelişmelerini paylaştı.

Dijital tehditler arasında yer alan en önemli faktörlerden birisi ise darknet pazarlarında yer alan Deepfake videoları olarak gösterildi. Bu hizmetler dolandırıcılık, şantaj ve gizli verilerin çalınması gibi çeşitli amaçlar için yapay zeka destekli video oluşturma hizmeti sunuyor. Deepfake oluşturma veya satın alma fiyatları ise projenin karmaşıklığına ve nihai ürünün kalitesine bağlı olarak değişebiliyor. Kaspersky uzmanlarının tahminlerine göre, bir dakikalık deepfake video başına fiyatlar 300 ila 20 bin dolar arasında değişebiliyor.

Kaspersky ayrıca farklı kötü niyetli amaçlar için deepfake video ve ses oluşturma hizmeti veren çeşitli Darknet pazarlarını ve yeraltı forumlarını analiz ettiğini belirterek, bazı durumlarda bireylerin, deepfake oluşturmak için ünlüler veya siyasi figürler gibi belirli hedefler talep ettiğini söyledi. Siber suçluların ise üretilen yapay zeka videolarını yasa dışı faaliyetler için çeşitli şekillerde kullandığını aktardı. Örneğin, bir üst yöneticinin (CEO) banka havalesi talep ettiği veya bir ödemeyi yetkilendirdiği sahte bir video hazırlanabiliyor ve bu video kurumsal fonları çalmak için kullanılabiliyor.

Sahte videolar, kişilerden para ya da bilgi sızdırmak için kullanılabilecek videolar ya da görüntüler oluşturmak için de tercih edilebiliyor. Siber suçlular ayrıca, yanlış bilgi yaymak veya kamuoyunu manipüle etmek için deepfake'lerden faydalanabiliyor. Bu kişiler, örneğin, bir politikacının tartışmalı açıklamalar yaptığı sahte bir video oluşturabiliyor ve bunu seçimin sonuçlarını etkilemek için kullanabiliyor.

Deepfake teknolojisi, meşru hesap sahibinin gerçekçi sahte videolarını veya ses kayıtlarını oluşturarak ödeme hizmetlerinde doğrulama aşamasını atlamak için kullanılabiliyor. Bunlar, ödeme hizmeti sağlayıcılarını gerçek hesap sahibiyle karşı karşıya olduklarını düşünmeleri için kandırmak, böylece hesaba ve ilgili fonlara erişim elde etmek için kullanılabiliyor.

Dijital okuryazarlık seviyenizi artırmak, tehditlere karşı koymak için önemli

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Lider Veri Bilimcisi Vladislav Tushkanov, deepfake'lerin giderek artan bir şekilde şantaj ve dolandırıcılık amacıyla kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Örneğin, bir İngiliz enerji firmasının CEO'su, ana şirketinin başkanının acil fon transferi talep eden bir ses deepfake'i ile 243 bin dolar dolandırıldı. Neticede fonlar, dolandırıcının banka hesabına aktarıldı. Durum ancak suçlu başka bir transfer talebinde bulununca ortaya çıktı. O zamana kadar zaten transfer edilmiş olan fonları geri almak için çok geç kalınmıştı. Benzer bir vaka BAE'de rapor edildi ve burada da ses deepfake'i içeren bir dolandırıcılıkta 400 bin dolar çalındı. Bununla birlikte deepfake'lerin yalnızca işletmeler için değil, aynı zamanda bireysel kullanıcılar için de bir tehdit olduğunu unutmamak gerekir. Bunlar yanlış bilginin yayılmasına sebep olabilir, dolandırıcılık için kullanılabilir veya rızası olmadan başka birinin kimliğine bürünebilir. Dijital okuryazarlık seviyenizi artırmak, bu tehditlere karşı koymak için anahtar niteliğindedir."

REKLAMI KAPAT X