Delilsiz trafik cezasına iptal kararı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Delilsiz trafik cezasına iptal kararı
Doviz.com
10.11.2023 13:53

Veteriner hekim Ercan Türkoğlu'na ait iş yerinin bulunduğu caddede ters yönde aracını park ettiği gerekçesiyle fahri trafik müfettişi tarafından delil ve ispat olmadan yazdırılan 4 bin liralık trafik cezası, yargı kararıyla kaldırıldı.

Veteriner hekim Ercan Türkoğlu, iş yerinin bulunduğu caddede fahri trafik müfettişi tarafından, Kara Yolları Kanunu'nun 'Tek yönlü yolda ters yönde araç kullanılması ya da ters yönde araç park edilmesi halinde trafik cezası uygulanır' maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle uygulanan 4 bin liralık cezayı yargıya taşıdı.

Türkoğlu, söz konusu ceza tutanağının herhangi bir fotoğraf veya delil olmadan düzenlendiğini, daha önce de aynı kişi tarafından benzer bahanelerle hakkında ceza tutanakları hazırlandığını ileri sürerek, söz konusu cezanın iptalini talep etti.

Yargıdan iptal kararı

1'nci Sulh Ceza Hakimliği, idari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiilinin, bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak bütün deliller ile fiilin işlendiği yer ve zaman gösterilerek açıklanmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Hakimlik, aksi halde kamu otoriteleri tarafından tek taraflı gıyaben veyahut vicahen tutulan tutanakların, alınan kararların hukuka uygunluk karinesinden yararlanabilmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Para cezasının kaldırılmasına karar verildi

Hakimlik kararında, fahri trafik müfettişlerinin eylemden haberdar oldukları andan itibaren Türkçe gramer ve mantık kurallarına uygun olarak eylemi tutanak altına almaları ve imkanlar elverdiği ölçüde elektronik cihazlarla kayıt yapmaları gerektiğine işaret ederek, itiraza konu trafik idari yaptırım karar tutanağının hukuka aykırı düzenlendiğini belirtti ve idari para cezasının kaldırılmasına karar verdi.

Ercan Türkoğlu, aynı müfettişin 2020 yılının kasım ve aralık aylarında da evinin bulunduğu caddede 3-4 gün aralıklarla görüntü kaydı olmadan trafik ceza tutanağı hazırladığını, bu cezaları da yargı yoluyla iptal ettirdiğini söyledi.

İLGİLİ HABER Yeniden değerleme oranı sonrasında yeni vergi, harç ve ceza tutarları ne kadar olacak? Enflasyon rakamlarının netleşmesiyle yeni yılda uygulanacak yeniden değerleme oranı da belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise vergi ve harçlara ilişkin bu rakamı azaltma ya da artırma yetkisi bulunuyor ancak cezalar için bir yetkisi bulunmuyor. Peki, değişiklik olmadığı senaryoda vergi, harç ve cezalar yeni yılda ne kadar olacak?
REKLAMI KAPAT X