Deprem bölgesinde ulaştırma ve haberleşmeye yapılan harcama belli oldu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Deprem bölgesinde ulaştırma ve haberleşmeye yapılan harcama belli oldu
Doviz.com
05.02.2025 14:20

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgenin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve hasarlarının giderilmesi amacıyla Bakanlık olarak toplam 51,1 milyar lira harcama yaptıklarını açıkladı.

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, 11 ili etkileyen 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgedeki ulaştırma ve haberleşme altyapısına yönelik yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Depremin ilk anından itibaren sahada olduklarını belirten Uraloğlu, "Bölgenin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve hasarlarının giderilmesi amacıyla 39,5 milyar lira yatırımla 11,6 milyar lira cari olmak üzere, 51,1 milyar lira harcama yaptık." dedi.

"11 ildeki yol ağının yüzde 98'i hasar görmedi"

Bakan, 68 bin 550 kilometrelik yol ağının 9 bin 176 kilometresinin deprem bölgesinde bulunduğunu ve bu kesimin sadece yüzde 2’sini oluşturan 184 kilometrelik kısmında hasar oluştuğunu kaydetti.

11 ildeki yol ağının yüzde 98’inin depremden herhangi bir zarar görmediğini vurgulayan Uraloğlu, "Depremin hemen ardından Karayolları Genel Müdürlüğümüz (KGM) ile 4 bin 865 personel, 3 bin 284 makine ve teçhizatla çalışma yürüterek deprem sonrası trafikte aksamaların önlenmesi için gerekli tedbirleri aldık. Şehir içi trafiğin sağlanması ve özellikle arama kurtarma amaçlı yoğun çalışmalar yürüttük. Deprem bölgesinde kalıcı deprem konutlarının yapımı sürerken buraların bağlantı ve imar yolları ise KGM tarafından yapıldı. Bu kapsamda 8 ilde, 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun altyapılarıyla imalatlarına başlandı. 142 kilometrede ise çalışmalar tamamlandı." diye konuştu.

Vagonlar depremzedelerin hizmetine açıldı

Bölgeye 450 tren seferiyle afetzedelerin yanı sıra gönüllü, doktor ve askeri personelin de aralarında bulunduğu 77 bin 974 yolcunun taşındığını belirten Uraloğlu, "171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ile konteyner, iş makinesi ve kömür gibi vatandaşlarımızın ve bölgemizin ihtiyacı olan her şeyin ulaşmasını sağladık. Vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla toplam 4 bin 767 kişinin konaklamasına imkan sağlayan 64 yolcu vagonu, 4 dizel tren seti ve 3 elektrikli tren setinden oluşan tren setlerini ve vagonlarını hizmete açtık." bilgisini verdi.

"İnsani yardımlar havalimanlarına ulaştırıldı"

Afetin ilk dakikalarından itibaren, sivil havacılık paydaşlarıyla hem insani yardım hem de yoğun tahliye uçuşlarını gerçekleştirdiklerini aktaran Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa GAP, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Hatay ve Elazığ havalimanlarında 6 Şubat-30 Nisan 2023 döneminde 27 bin 623 iç hat ve 2 bin 978 dış hat olmak üzere toplam 30 bin 601 uçak trafiği gerçekleştirilirken toplam 3 milyon 57 bin 804 yolcuya hizmet verildi. 22 bin 466 ton insani yardım malzemesi deprem bölgesindeki havalimanlarına ulaştırıldı."

Hatay Havalimanı'nın 3 bin metrelik pistinde deprem nedeniyle ağır hasar oluştuğunu hatırlatan Uraloğlu, havalimanını 9 Şubat 2023’ten itibaren yalnızca görerek uçuş şartlarında ambulans, insani yardım, VIP ve askeri amaçlı olmak üzere helikopter uçuşlarına, 12 Şubat 2023 itibarıyla da insani yardım, ambulans ve askeri uçak trafiğine açtıklarını bildirdi.

Yolcu gemilerinde 1800 depremzede konakladı

Bölgede 3 yolcu gemisinde 1800 depremzedeye konaklama imkanı sağlandığını belirten Uraloğlu, konteyner kentlerde fiber bağlantı, kablosuz internet ve uydu hizmeti sağladıklarını söyledi.

PTT’nin 1618 tır ile deprem bölgesine yardım malzemesi ulaştırdığını ifade eden Uraloğlu, "Ücretsiz yardım kargosu kampanyası kapsamında yurt içi ve yurt dışından kabul edilen 43 bin 350 yardım kolisi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı." bilgisini verdi.

REKLAMI KAPAT X