Deprem felaketinin ekonomiye etkisi ne büyüklükte olacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Deprem felaketinin ekonomiye etkisi ne büyüklükte olacak?
Doviz.com
08.02.2023 09:20

Reuters'in habere göre, Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli depremlerin GSYİH'ye etkisinin 0,6 ila 2 puan arasında olması bekleniyor.

3 ekonomist, depremin Türkiye ekonomisine olası etkilerini inceledi. Buna göre ekonomistler, üretimin yüzde 50 oranında aksadığı ve bu düşüşün 6-12 ay gibi bir sürede telafi edildiği bir senaryoyu baz aldı. Bu senaryoya göre büyümenin deprem nedeniyle tahminlerden 1-2 puan aşağıda kalabileceğini belirtti.

Ekonomistler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bütçede öngörülen bazı yatırımlar kaynaklarının bu bölgelere kullanılmasını zorunlu kılacak. Bunun tam çerçevesinin belirlenmesi zaman alacak elbette ama bu yıl öngörülen büyümeden en az yüzde 1 belki yüzde 2 puanlık düşüş olmasını beklemek mümkün." dedi.

"Milyarlarca liralık hasar ortaya çıkacak" diyen üst düzey bir yetkili ise "Şimdi kamu binaları, hastaneler, konutlar, boru hatları, çeşitli tesisler, fabrikalar. Bunların hepsini birlikte düşündüğümüzde hızlı bir yeniden imar gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

EPİAŞ verilerine göre ise Türkiye'nin ulusal elektrik tüketimi depremin gerçekleştiği 6 Şubat tarihinde, geçen haftanın aynı gününe göre yüzde 11 azalarak yaklaşık 37,500 MW/saat oldu.

Şehirlerin ekonomideki payı

TÜİK tarafından bu hafta açıklanan 2022 verilerine göre, deprem bölgesindeki toplam 10 ilde 13,42 milyon kişi yaşıyor ve bu toplam nüfusun yüzde 15.7'sini oluşturuyor.

TÜİK'in 2021 verilerine göre ise depremden etkilenen 10 ilden oluşan bölgenin GSYH içindeki payı yüzde 9,3 seviyesinde. Sektörel olarak bakıldığında deprem bölgesinin tarımdaki payı yüzde 14,3 sanayideki payı ise yüzde 11,2 ile GSYH payına göre daha yüksek olan alanlar.

REKLAMI KAPAT X