Tüm Türkiye’yi tedirgin eden olası İstanbul depremi için bankalar da önlemlerini artırmaya başladı.
17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yıl dönümünün hemen öncesinde, uzmanların yıllardır uyarıda bulunduğu olası İstanbul depremine yönelik tedirginlik sürüyor.
Bloomberg’den Uğur Yılmaz’ın haberine göre merkezleri İstanbul’da bulunan bankalar da önlemlerini alıyor.
Nisan ayında Denizbank, genel merkezinin bulunduğu binayı 350 milyon dolardan fazla bir bedelle satın aldığında, bu işlem bankanın İstanbul'un en pahalı bölgesindeki yerini sağlamlaştırdı.
34 katlı görkemli kulenin sözleşmesi henüz tazeyken, aynı banka başka bir şehirde alternatif bir yer arayışına da başlamıştı. Bunun nedeni iş stratejisindeki değişiklik olmazken, İstanbul’da beklenen olası deprem oldu.
Depremler öngörülemeyen doğal olaylar olurken, kaçınılmaz olan bu doğa olayı için uzmanlar İstanbul'da bir depremin meydana gelmesinin an meselesi olduğunu söylemeye devam ediyor.
2023’te ülkenin güneydoğusunda yaşanan yıkım ve yeterince hazırlıklı olunmadığı eleştirileri sonrasında, bankalar acil durum planlarını hazırlamaya başladı.
Bankalar gölge ekipler kuruyor
Başkent Ankara bu konuda öne çıkarken, gölge ofislerde ekipler kurularak, olası bir felaket durumunda bankacılık hizmetlerinin devamlılığını sağlanmaya çalışılıyor.
Dubai merkezli Emirates NBD'ye ait olan Denizbank haricinde, İspanyol BBVA'nın Türkiye’deki bankası Garanti, Katarlı QNB Finansbank ve kalkınma bankası TSKB de yedek planlar üzerinde çalışıyor.
İstanbul, Türkiye'nin kuzey bölgesinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın hemen kuzeyinde yer alırken, Ankara, iki büyük fay hattı arasında ve riskli bölgelerden uzakta bulunuyor.
Türkiye’deki sanayi tesislerinin yüzde 40’ı İstanbul’da
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı raporuna göre, petrokimya, otomotiv ve tekstil üretimi de dahil olmak üzere, Türkiye'deki sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 40'ı İstanbul’da yer alıyor.
Yaklaşık 16 milyon nüfuslu şehir ve çevre iller, aynı zamanda küresel tedarik zinciri için bir merkez olurken, İstanbul'un incisi Avrupa ve Asya'yı ayıran Boğaz, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Karadeniz ülkelerinden petrol ve tahıl yüklü gemiler için tek geçiş yolu oldu.
Beklenen depremin büyüklüğü ne?
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Nurcan Meral Özel, "İstanbul'un Türkiye'nin sanayisindeki kritik rolü göz önüne alındığında, olası bir depremde yaşanacak kayıpların değerlendirilmesi ve sanayi deprem risk yönetimi planlarının ulusal, yerel ve işletme düzeylerinde gecikmeden uygulanması gerekiyor" dedi.
Kandilli Enstitüsü, tarihsel verilere dayanarak yaptığı hesaplamalarla, 7,33 büyüklüğünde bir depremin İstanbul'da beklendiğini belirtiyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise 7,5 büyüklüğünde bir depreme hazırlanıyor ki bu depremin şiddeti 6 Şubat depremlerinden biraz daha küçük bir büyüklük oluyor.
Bankalar nasıl önlemler aldı?
Bloomberg kaynaklarına göre Denizbank'ın İstanbul yönetimi, her birimden bir personelin Ankara'da bulunmasını talep ederken, başka bir kaynak da başkente taşınmak isteyenlerin teşvik edilmesinin planladığını belirtti. Denizbank, "İstanbul'u etkileyebilecek olası bir deprem sonrasında bankacılık hizmetlerimizin kesintisiz devam etmesini sağlamak amacıyla İstanbul genel merkezimizin daha küçük bir versiyonunu oluşturuyoruz" açıklamasını yaptı.
QNB Finansbank da genel merkez ekiplerini Ankara'da yedeklediğini ve tüm şubelerin ve banka binalarının depreme dayanıklı olmasını sağladığını belirtti.
TSKB bazı personelini Ankara'da kiralanan bir ofis alanına taşırken, konuyla ilgili yorum yapmadı.
Kaynakların verdiği bilgilere göre, Garanti BBVA, veri merkezini ve genel merkezinin bir kısmını taşırken, bankadan yapılan açıklamada, "Tedarikçiler, tesisler ve insan kaynaklarının bir kısmının deprem bölgesi dışında yedeklediği" belirtildi.