Deprem uzmanları yıkıcı deprem riski yüksek bölgeleri açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Deprem uzmanları yıkıcı deprem riski yüksek bölgeleri açıkladı
Doviz.com
16.10.2024 12:34

Malatya'daki 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini belirten deprem uzmanları, yıkıcı deprem tehlikesi olan bölgeleri açıkladı.

NTV yayınında konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası açıklamalarda bulundu.

Buna göre Tüysüz, “Büyük deprem olur mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu depremin olduğu yer için kişisel olarak benim daha büyük deprem beklentim yok. 2020 Elazığ depremi, arkasından 6 Şubat depremleriyle buradaki fayların stresinin büyük ölçüde boşaldığını bekliyoruz.

Daha büyük deprem değil, arkasından gelecek artçı depremlere karşı dikkatli olunması gerekir. 5,9 büyüklüğündeki depremin  5'e varacak artçılarının olması olağandır. Bu depremde hasar görmüş yapılardan uzak durulması gerekir.

Yıkıcı deprem riski olan bölgeler

6 Şubat'ta yaşadığımız depremden sonra Doğu ve Orta Anadolu bölgesinin sıkıştığını ve bu bölgede önemli stres değişikliği olduğunu hep söylüyoruz. Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Bazı alanlarda biraz daha fazla dikkatli olunması gerekiyor.

Bingöl, Çelikhan-Elazığ arası kesim gibi bazı bölgelerde bu tür depremlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz 6 Şubat depremleri sonrasında. 

Doğu Anadolu'da riskli gördüğümüz kesimi Bingöl çevresi. Bingöl kuzeyinde Yedisu segmenti dediğimiz ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan bölge var. Erzincan ovasının doğusu ile Bingöl arasında kalan kesimde yer alıyor. Burası riskli bölge.

Bir diğeri Palu-Bingöl bölgesi. Burada da uzun yıllardır deprem olmamış ve aktif fayların olduğu bir bölge.

Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye kadar uzanan bölge. Bu bölgelerde de zaman zaman  6 ve üstüne varan depremlerin olması olağan."

"Devamı gelmeyebilir ama artçılara dikkat etmek gerekir"

CNN TÜRK canlı yayınına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise konuyla ilgili şunları aktardı:

“Bu müstakil bir deprem, artçı değil. Devamı gelmeyebilir. Zaten başlı başına büyük bir deprem sayılır. 20 saniyeye yakın bir sürede hissedildiğini düşünüyorum. Bunun da artçıları olacaktır. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Dikkatli olmakta yarar var. Resmi yetkililerin söylemlerine dikkat etmek gerekir.

Benim tavsiyem bir süre dışarıda olmakta yarar var. Biraz açık alanlarda durmakta yarar var. 6 büyüklüğündeki depremin artçıları olacaktır. Çok büyük bir deprem doğrusu beklemiyorum.“

Naci Görür: Endişe yok

Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından Malatya'da gerçekleşen depreme ilişkin şunları aktardı:

“Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok.”

İLGİLİ HABER AFAD: Malatya'da 5,9 büyüklüğünde deprem oldu Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
REKLAMI KAPAT X