Depremin İstanbul'un ilçelerindeki kiralara etkisi nasıl oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Depremin İstanbul'un ilçelerindeki kiralara etkisi nasıl oldu?
Doviz.com
10.03.2023 12:45

Endeksa'nın yaptığı araştırmaya göre, deprem felaketinin ardından İstanbul'da kira değeri en fazla artan ilçeler Şile, Beşiktaş, Ataşehir ve Ümraniye oldu.

Endeksa, şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrası İstanbul ilçelerindeki kiralık konut piyasasını inceledi. 

Çalışmaya göre şubat ayında İstanbul genelinde konut kiraları yüzde 6,6, kiralanmayı bekleyen konut stoku ise yüzde 5 artış gösterdi. Bun göre, İstanbul genelinde ortalama metrekare kira fiyatı 124 TL olurken, dairelerin ortalama kirası ise 12 bin 394 TL'ye çıktı.

Şubat ayında kira değeri en fazla artan ilçeler incelendiğinde ise Şile, Beşiktaş, Ataşehir ve Ümraniye göze çarparken; Avcılar, Beyoğlu ve Bahçelievler'de ise ortalamanın altında artış yaşandığı görüldü. 

Esenler'de ise kiralar düşüş gösterirken, kiralanmayı bekleyen konut stoku en fazla artan ilçeler Bakırköy, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Beykoz; kiralık stoku en fazla düşüş gösteren ilçeler ise Eyüpsultan, Çatalca ve Esenler oldu.

En belirgin artış Şile'de

Şile'de şubat ayında kiralanmayı bekleyen konut stoku yüzde 10, konut kiraları yüzde 10,2 artış gösterdi, ortalama metrekare kira fiyatı 87 TL, ortalama daire kiraları ise 11 bin 594 TL oldu.

Avcılar, Beyoğlu ve Bahçelievler'de şubat ayında kira değer artışı İstanbul genelinin oldukça altında gerçekleşti.

Kiraların yüzde 4, kiralık konut stokunun yüzde 5 artış gösterdiği, deprem bilimcilerin zemini ve konumu açısından riskli bulduğu Avcılar'da ise ortalama metrekare kira 80 TL, ortalama daire kira fiyatı ise 9 bin 151 TL oldu ve şehrin genel ortalamasının çok altında kaldı.

Kiralanmayı bekleyen konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçelerden Çatalca'da ise şubat ayında kiralık konut stoku yüzde 20 düşerken, kiralar yüzde 4,5 artış gösterdi.

REKLAMI KAPAT X