Ukrayna'daki savaşa rağmen 2022 yılında Avrupa'da büyümenin iyi bir performans gösterdiğini belirten Deutsche Bank, 2023 yılına stagflasyonun (yüksek enflasyon ve resesyon) damga vuracağını söyledi.
Deutsche Bank, Avrupa'da önümüzdeki yıl için görünümün daha karamsar olduğunu belirten ve stagflasyon uyarısında bulunduğu son raporunu yayımladı.
Buna göre Deutsche Bank, genel olarak 2023'ün stagflasyon ile karakterize edileceğini ve bu yılın dördüncü çeyreği ile bir sonraki çeyrek arasında enerji krizi ve bunun yol açacağı; büyüme, reel gelir ve iş ortamına ilişkin güven kaybından dolayı bir durgunluk yaşanabileceğini aktardı.
Ancak Deutsche Bank, mevcut şokun korkulandan daha sığ ve ılımlı olabileceğini, enflasyonun temel endişe kaynağı olmaya devam edeceğini belirtti.
Banka ayrıca, Ukrayna'daki savaşın neden olduğu enerji krizinin kısmen suçlu olduğunu ve dolaşımdaki para arzını artırdığı için büyük teşvikler de dahil olmak üzere pandeminin artçı etkilerinin de önemli bir faktör olduğunu söyledi.
Paylaştığı raporda yüksek enflasyona da değinen Deutsche Bank, "Yaz sonundan önce temel enflasyonda ikna edici bir zirve görülmesi olası değildir. Enflasyonun daha da yükselmesi ve kalıcılaşması riski vardır." ifadelerini kullandı.
Deutsche Bank, bu hafta perşembe günü faiz kararı verecek ECB'nin ise parasal sıkılaştırma da ikinci aşamaya geçtiğini söyledi. Buna göre ilk aşama, hızla tarafsızlığa ulaşmak için artışların başlamasını temsil ediyordu. İkinci aşama ise faizler nötr seviyenin üzerine çıktıkça ve bilanço konsolidasyonu başladıkça büyüme hızının azaldığı dönemi kapsıyordu.
Banka ayrıca, "Faizlerin 2023 ortasından 2024 ortasına kadar %3'te kalmasını, ardından 2025 sonlarında kademeli olarak nötr seviyeye geri çekilmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Deutsche Bank'a göre 2023'te dalgalanma yaratabilecek unsurlar arasında ise Rusya'nın gerilimi tırmandıracak ve ekonomileri bozacak yollar bulması; ekonomik ve finansal sistemi zorlayan parasal sıkılaştırmalara devam edilmesi; sosyal gerilimleri, endüstriyel eylemleri ve siyasi istikrarsızlığı tetikleyen hayat pahalılığının sürmesi yer aldı.