Dış ticaret haddinde sınırlı düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dış ticaret haddinde sınırlı düşüş
Doviz.com
12 Ağustos 2026 10:24

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan geçtiğimiz yılın haziran ayında 90,3 olan dış ticaret haddi, 0,2 puan azalarak 90,1 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2026 yılı Haziran ayına ilişkin dış ticaret endekslerini yayımladı.

Dış ticaret haddi 2026 yılı Haziran ayında 90,1 olarak gerçekleşti

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2025 yılı Haziran ayında 90,3 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,2 puan azalarak, 2026 yılı Haziran ayında 90,1 oldu.

Bu oran 100'ün üzerindeyse ticaret ülke lehine, 100'ün altındaysa aleyhine olduğunu ve birim başına düşen alım gücünü yansıtır.

İhracat birim değer endeksi yüzde 12,6 arttı

İhracat birim değer endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 5,9 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,8 arttı, yakıtlarda yüzde 40,7 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 11,6 arttı.

İhracat miktar endeksi yüzde 8,1 arttı

İhracat miktar endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,1 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 25,8 arttı, yakıtlarda yüzde 29,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 9,7 arttı.

İthalat birim değer endeksi yüzde 12,9 arttı

İthalat birim değer endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,0 azaldı, yakıtlarda yüzde 39,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,1 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 6,6 arttı.

İthalat miktar endeksi yüzde 9 arttı

İthalat miktar endeksi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,0 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 46,8 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 25,9 arttı, yakıtlarda yüzde 7,5 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 13,9 arttı.

İLGİLİ HABER Şimşek: Sanayide verimlilik odaklı politikaları hızlandıracağız Sanayi üretimi verilerindeki teknolojik dönüşüme ve katma değerli üretimdeki artışa dikkati çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Verimlilik odaklı politikalarımızla küresel değer zincirlerinde daha üst basamaklara çıkmayı sürdüreceğiz." dedi.