DİSK-AR: İşsizlerin %87'si işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
DİSK-AR: İşsizlerin %87'si işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor
Doviz.com
10.03.2023 15:16

DİSK-AR, ülkede geniş tanımlı işsizliğin artmaya devam ettiğini belirterek, işsiz kişilerin %87'sinin işsizlik ödeneğinden yararlanamadığına vurgu yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), mart ayı İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporunu yayımladı. 

Raporda, işsizlerin yaklaşık yüzde 87’sinin işsizlik ödeneğinden yararlanmadığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının ağır olması ve işsizlik sigortası kaynaklarının amacı dışında kullanılması sebebiyle işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor. Ocak 2023’de TÜİK toplam dar tanımlı işsiz sayısını 3 milyon 424 bin kişi olarak açıkladı. İŞKUR’un Ocak 2023 verilerine göre ise bu ayda işsizlik ödeneği alabilenlerin sayısı 460 binde kaldı. Böylece Ocak 2023’de resmi işsizlerin sadece yüzde 13,5’i işsizlik sigortası alabildi. 3 milyonu aşkın işsiz, işsizlik ödeneğinden yoksun kaldı." 

Geniş tanımlı işsizlik kadınlarda yüzde 29,8

Geniş tanımlı işsizliğin erkeklerde yüzde 17,4, kadınlarda ise yüzde 29,8 olarak hesaplandığı da belirtilen raporda, "Türkiye’de de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Türkiye’de kadınlarda zamana bağlı eksik istihdam artıyor. Ocak 2022’de 447 bin olan zamana bağlı eksik istihdam, Ocak 2023’de 645 bine yükseldi. TÜİK’e göre de kadın işsizliği tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olmaya devam ediyor" değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, geniş tanımlı işsizlik oranının, pandemi öncesi döneme göre daha yüksek olduğu da hatırlatıldı.

REKLAMI KAPAT X