Doğrulanmış ilan düzenlemesinin olumlu ve olumsuz yanları neler olacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doğrulanmış ilan düzenlemesinin olumlu ve olumsuz yanları neler olacak?
Doviz.com
17.09.2024 12:27

Emlakjet, ağustos ayı gayrimenkul piyasa raporunda doğrulanmış ilan düzenlemesinin olumlu ve olumsuz yanlarını araştırdı.

Emlakjet, kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı hazırladığı raporda, Türkiye genelinde satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki değişimler ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) hakkında yapılan anket sonuçlarına dikkati çekti.

Rapora göre Türkiye genelinde konut piyasasında farklı eğilimler göze çarptı. Özellikle kiralık konut fiyatlarındaki artış, satılık fiyatlara kıyasla daha belirgin oldu.

Yüzde 25 kira zammı sınırının kalkmasıyla İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 artış gösterirken, satılık konut fiyatları yüzde 3 yükseldi. Türkiye genelinde kiralık konut fiyatlarında en yüksek artış yüzde 20 ile Konya'da görülürken, satılık konut fiyatlarındaki en büyük artış yüzde 8 ile Muğla'da yaşandı.

Kullanıcıların şirket platformunda yaptığı aramalara bakıldığında, ağustosta tüketicilerin yüzde 58'inin satılık konut, yüzde 42'sinin ise kiralık konut arayışında olduğu görüldü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), ağustosta yıllık bazda yüzde 34,3 artarken, bu dönemde reel olarak yüzde 11,6 düşüş kaydetti.

Doğrulanmış ilan düzenlemesinin olumlu ve olumsuz yanları

Raporda ayrıca EİDS'ye yönelik farkındalık seviyesini ölçen bir anketin sonuçlarına yer verildi.

Anket sonuçlarına göre, sistemi bilen katılımcıların yüzde 70'i, EİDS'in gayrimenkul sektörüne olumlu etkiler yapacağını düşünmekte olup, bu olumlu etkiler arasında yüzde 44 manipülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve yüzde 26 sahte ilanların azaltılması öne çıktı.

Diğer olumlu etkiler arasında, yüzde 19 ilan listeleme platformlarının güvenilirliğinin artması yer alırken, yüzde 11 katılımcılar sistemin olumlu bir etkisinin olmayacağını düşünüldü.

Olumsuz etkilerle ilgili olarak, katılımcıların yüzde 34'ü sistemin ilan verme sürecini daha karmaşık hale getireceğini, yüzde 38'i ise emlakçılarla çalışmanın zorlaşacağını ve bireyselliğin artacağını ifade etti.

Ayrıca, yüzde 23'lük bir kesim, satın alma veya kiralama yapmak isteyenler için alternatiflerin azalacağını belirtti. Katılımcıların yüzde 5'i ise sistemin olumsuz bir etkisi olmayacağını belirtti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, anketin sistemin sektördeki potansiyel etkilerini net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, ankete katılanların büyük bir kısmının EİDS'nin gayrimenkul sektörüne olumlu katkılarda bulunacağını düşündüğünü aktardı.

Ankete katılanların özellikle manipülatif fiyat artışlarının ve sahte ilanların azalması gibi konularda umutlu olduğunu kaydeden İdikat, "Ancak, bazı kullanıcılar, sistemin ilan verme sürecini karmaşıklaştırabileceği ve emlakçılarla çalışma sürecini zorlaştırabileceği endişelerini dile getiriyor. Emlakjet olarak, kullanıcılarımızın bu yeni düzenlemeyi en iyi şekilde anlayabilmesi ve adaptasyon sürecini sorunsuz geçirebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Konut satışları yılın zirvesine çıktı Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Böylece konut satışlarında yılın en yüksek rakamına ulaşıldı.
REKLAMI KAPAT X