Dolardan Yılın En İyi Performansı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolardan Yılın En İyi Performansı
Doviz.com
04.11.2017 17:59

Haftanın son günü açıklanan makroekonmik verilerin beklenenden iyi gelmesi sayesinde dolar Ekim istihdam verilerinin yarattığı hayal kırıklığından çabuk sıyrıldı.  Beklenenden iyi gelen veriler - ABD fabrika siparişleri, hizmet sektörü ve ISM PMI (Tedarik Yönetimi Enstitüsü İmalat Dışı Satınalma Müdürleri) endeksi -  doların temel para birimleri karşısında değer kazanmasına neden oldu. ISM PMI endeksi 2005 yılınından bu yana en yüksek seviyesini gördü.  Euro/dolar paritesi 1.16’ya gerilerken  USD /Yen paritesi 114.07’ye yükseldi.

Doların yükselişini destekleyen faktörler arasında beklenenden iyi gelen ABD’de imal edilen ürünlerin yeni siparişleri ve ana sermaye malları siparişleri bulunuyor.  ABD dolarının değerini 6 temel para birimiyle kıyaslayan dolar endeksi de 27 Ekim’den bu yana en yüksek değerinie ulaşarak 94.97’yi gördü. Buna göre geçtiğimiz hafta dolar için dolar yılın en karlı haftası oldu.  

Ekim ayında Temmuz 2016 dan bu yana en yüksek istihdam artışı kaydedilmiş olmsına rağmen, Ekim ayı istihdam verilerinin ve ücret artışlarının beklenenin altında kalması uzun vadede enflasyonist beklentileri kırarak dolar üzerinde aşağı yönde bir baskı yaratmıştı.  Fed’in Aralık ayında faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor ancak piyasalar mevcut enflasyon beklentisi gözönüne alındığında,  faiz artırma konusunda çok da aceleci olmayan Jerome Powell’in yönetimindeki  Fed’in 2018’ de  3 kez faiz artırması ihtimaline biraz kuşkuyla bakıyor.

REKLAMI KAPAT X