Draghi Negatif Faizi Savundu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Draghi Negatif Faizi Savundu
Doviz.com
07.11.2017 17:19

Euro bölgesinin bankacılık denetleme kurumu  Tek Denetim Mekanizması ‘nın 3. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta konuşan Draghi, Euro Bölgesi bankalarının geri ödenmeyen krediler sorunundan kurtulması için AB ülkelerinin düzenleme ve denetleme kurumlarını işbirliği yapmaya çağırdı.  Avro Bölgesi’ndeki ödenmeyen kredilerin yaklaşık  ¼ ini İtalyan bankaları tarafından verilen krediler oluşturuyor.    

Mario Draghi’nin savunucusu olduğu negatif faiz politikasını eleştiren Euro bölgesindeki bankalar bilançolarının bu durumdan kötü etkilendiğini belirtiyor ve  AB Merkez Bankasına ödedikleri faizi müşterilerine yansıtamadıklarından şikayet ediyorlar.  Üç yılı aşkın bir süre önce negatif faiz uygulamasına geçen Draghi başkanlığındaki AB Merkez Bankası  halen AB Merkez Bankasına yatırılan fonlardan  yıllık %0.04 oranında faiz alıyor. 

Bankaların düşük karlar nedeniyle AB Merkez Bankasının politikalarını eleştirmek yerine işletme maliyetlerini düşürme yoluna gitmeleri gerektiğini  ifade eden Mario Draghi   negatif fazilerin bankaların karlarını düşürdüğüne dair fazla bir kanıt bulunmadığını vurguladı.  

Draghi konuşmasında Euro Bölgesindeki bankaların kendi ülkelerinin ekonomilerine eskisi kadar bağlı olmadıklarını da ifade etti.   Ancak uzmanlar bankaların performansının kendi ülkelerinin ekonomik durumuna çok daha az bağımlı olması gerektiği ve bunun için bir dizi önlem alınmasının şart olduğu görüşündeler.  Bankalar genellikle kendi ülkelerinin hazinesi tarafından ihraç edilen devlet tahvillerini alamaya meyilli oluyorlar ve ekonomik olarak daha  zayıf olan ve fazla miktarda tahvil ihraç eden ülkelerde batık kredi oranı da çok daha yüksek oluyor.    

Euro/USD paritesi bu sabah saatlerinden itibaren 1,1660 seviyesinin altına indi. Parite saat 14:45 civarında dünkü kapanışa göre %0,45 değer kaybı ile 1,1557 seviyesine  kadar gerilerken, 27 Ekim tarihinde gördüğü 1,1575 seviyesinin de altına inmiş oldu.  Euro/GBP paritesi de aynı saatlerde dünkü kapanışına göre % 0,20 lik değer kaybı ile 0,8797 seviyesinde seyrediyor.

REKLAMI KAPAT X