Dünya Bankası, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahmini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünya Bankası, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahmini açıkladı
Doviz.com
10.01.2024 10:22

Dünya Bankası, Türkiye için geçen yıl yüzde 4,2 büyüme tahmini yaparken, büyümenin 2024'te yüzde 3,1, 2025'te ise yüzde 3,9 olarak gerçekleşmesi beklediğini duyurdu.

Dünya Bankası, Türkiye, ABD, Euro Bölgesi ve Çin için büyüme tahminlerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye'nin 2023'te yüzde 4,2, 2024'te yüzde 3,1, 2025'te yüzde 3,9 büyüyeceği öngörüldü.

Kurum, ABD'nin 2024 için büyüme beklentisini 0,8 yüzde puan artırarak yüzde 1,6'ya çıkardı. Euro Bölgesi için 2024 büyüme beklentisini yüzde 0,7 olarak açıklayan Dünya Bankası, Çin'in 2024'te büyüme beklentisini yüzde 4,5 olarak belirledi.

"Jeopolitik gerilimler kısa vadede yeni tehlikeler oluşturabilir"

Küresel ekonominin bir yıl öncesine göre daha iyi bir yerde olduğuna işaret edilen raporda, küresel resesyon riskinin, büyük ölçüde ABD ekonomisinin gücü sayesinde azaldığı ancak artan jeopolitik gerilimlerin dünya ekonomisi için kısa vadede yeni tehlikeler oluşturabileceği vurgulandı.

Raporda, büyük ekonomilerin çoğunda büyümeyle küresel ticaretin yavaşlaması ve on yıllardır görülen en sıkı finansal koşullar nedeniyle gelişmekte olan birçok ekonominin orta vadeli görünümünün karardığı ifade edildi.

Bu yıl küresel ticaret büyümesinin pandemiden önceki 10 yılın ortalamasının yalnızca yarısı olmasının beklendiğine değinilen raporda, gelişmekte olan ekonomilerin borçlanma maliyetlerinin yüksek kalması ve küresel faiz oranlarının enflasyona göre düzeltilmiş olarak son 40 yılın en yüksek seviyelerinde olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABER Dünyayı bekleyen kısa ve uzun vadeli en büyük riskler neler? Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre "dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme" gelecek 2 yıl için, "aşırı hava olayları" ise gelecek 10 yıllık için en büyük küresel risk olarak öne çıkıyor.
REKLAMI KAPAT X