Dünyada gerileyen gıda fiyatları Türkiye’de artışını sürdürdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünyada gerileyen gıda fiyatları Türkiye’de artışını sürdürdü
Doviz.com
03.11.2023 14:17

Gıda fiyatları küresel düzeyde ekim ayında gerilerken, Türkiye'de ise yüzde 72 artışla manşet enflasyonun üzerine çıktı.

Dünya gıda fiyatları ekim ayında şeker, tahıl, bitkisel yağlar ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi eylül ayındaki 121,3 seviyesinden ekim ayında 120,6 seviyesine düştü.

Böylece endeks, bir önceki aya göre yüzde 0,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 gerilemiş oldu. Yükselen tek endeks ise süt ürünleri endeksi oldu.

Gıda emtialarında düşüş

FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1 geriledi.

Uluslararası pirinç fiyatlarının yüzde 2, buğday fiyatlarının ise ABD’deki güçlü arz nedeniyle yüzde 1,9 düştüğü belirtildi.

Ekim ayındaki düşüşün ise, esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim hızından kaynaklandığı belirtildi. Ancak gelecek yıla ilişkin endişeler bu düşüşü sınırladı.

FAO Et Fiyat Endeksi aynı dönemde yüzde 0,6 geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, mevsimsel olarak yüksek üretim ve azalan küresel ithalat talebi nedeniyle ekimde aylık bazda yüzde 0,7 düştü.

FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 2,2 geriledi ancak bir önceki yılın aynı seviyesinin yüzde 46,6 üzerinde kaldı. Ekim ayındaki düşüş esas olarak Brezilya’daki güçlü üretim hızından kaynaklandı, ancak önümüzdeki yıl daha sıkı küresel arz görünümüne ilişkin endişeler bu düşüşü sınırladı.

Ekimde sadece süt ürünlerinde fiyat arttı

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise zıt bir eğilimle ekim ayında yüzde 2,2 artarak dokuz aylık düşüşe son verdi.

Dünya süt tozu fiyatları, hem yakın hem de uzun vadeli tedariklere yönelik artan ithalat talebinin yanı sıra El Niño hava koşullarının Okyanusya’da yaklaşmakta olan süt üretimi üzerindeki etkisine ilişkin bazı belirsizliklerin etkisiyle en çok artışı gösteren kalem oldu.

Türkiye’de artış sürüyor

Öte yandan, küresel gıda fiyatları düşmeye devam ederken Türkiye’de ise artışına devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı 2023 Ekim ayı enflasyon verisine göre gıda enflasyonu yıllık yüzde 72, aylık yüzde 3,20 olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre ekimde enflasyon tahminlerin oldukça altında kaldı.
REKLAMI KAPAT X